Spirytus Lubelski to produkt najwyższej klasy w swojej kategorii. Jest on wyprodukowany w Polsce i jednocześnie spełnia wszystkie wymogi bezpieczeństwa. Posiada oryginalną etykietę i banderolę.
Pochodzenie i podstawowe dane
Spirytus jest wyprodukowany przez zakłady Polmos w Lublinie. Należy on do jednych z najczystszych alkoholi na rynku, gdyż w 100 ml produktu aż 95 to czysty alkohol. Sprzedawany jest on w butelkach o pojemności 500 ml. Od wielu lat cieszy się on ogromną popularnością, zarówno na rynku rodzimym, jak też zagranicznym. O jego jakości świadczy fakt, że jest on wyprodukowany z najwyższej jakości surówek.
Cena
Warto podkreślić, że biorąc pod uwagę jakość produktu, jego koszt jest relatywnie niski. Za półlitrową butelkę spirytusu lubelskiego zapłacimy zaledwie 53,95 zł. W porównaniu do ceny klasycznej, dobrej klasy wódki (w półlitrowej butelce) jest to naprawdę mało. W zamian otrzymujemy wysokiej klasy, rektyfikowany spirytus o niezwykle silnym stężeniu.
Zastosowanie
Lubelski Spirytus, ze względu na swoją klasę i jakość, ma bardzo szerokie zastosowanie.
- Można go stosować jako produkt wspierający proces smażenia pączków i faworków. Dzięki niemu smażony produkt spożywczy nie nasiąka aż tak bardzo tłuszczem, co przedkłada się na jego znacznie lepszy i wyrazistszy smak.
- Często stosuje się go do wzmacniania stężenia napojów alkoholowych. W ten sposób nie musimy ich znacząco rozcieńczać. Tak duże stężenie alkoholu całkowicie wystarczy, by wzmocnić wyrazistość smaku każdego drinka.
- Produkt ze względu na swoją klasę, jest bardzo często wybierany jako dodatek do ciast. Jego niewielka ilość całkowicie wystarczy, by nadać wyrazistości i charakteru każdemu wypiekowi.
- Spirytus Lubelski jest bardzo często wykorzystywany do produkcji różnego rodzaju nalewek, zwłaszcza tych wysokoprocentowych. Wysoka dawka alkoholu w jednostce objętości pozwala na produkcję napojów alkoholowych o zróżnicowanym stężeniu.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniany produkt wykorzystywać w innych zastosowaniach. Warto jednak zaznaczyć, że do czyszczenia przedmiotów i odkażania ran sprawdzi się spirytus salicylowy, który jednak nie nadaje się do spożycia. W niektórych przypadkach (np. nacieranie skóry) stosuje się też spirytus kamforowy. Nie ma on jednak nic wspólnego z Lubelskim Spirytusem (podobnie jak odmiana salicylowa).