Ciekawostki

Czego nie wiesz o Lubelskim Spirytusie

spirytus

Spirytus Lubelski to produkt najwyższej klasy w swojej kategorii. Jest on wyprodukowany w Polsce i jednocześnie spełnia wszystkie wymogi bezpieczeństwa. Posiada oryginalną etykietę i banderolę.

Pochodzenie i podstawowe dane

Spirytus jest wyprodukowany przez zakłady Polmos w Lublinie. Należy on do jednych z najczystszych alkoholi na rynku, gdyż w 100 ml produktu aż 95 to czysty alkohol. Sprzedawany jest on w butelkach o pojemności 500 ml. Od wielu lat cieszy się on ogromną popularnością, zarówno na rynku rodzimym, jak też zagranicznym. O jego jakości świadczy fakt, że jest on wyprodukowany z najwyższej jakości surówek.

Cena

Warto podkreślić, że biorąc pod uwagę jakość produktu, jego koszt jest relatywnie niski. Za półlitrową butelkę spirytusu lubelskiego zapłacimy zaledwie 53,95 zł. W porównaniu do ceny klasycznej, dobrej klasy wódki (w półlitrowej butelce) jest to naprawdę mało. W zamian otrzymujemy wysokiej klasy, rektyfikowany spirytus o niezwykle silnym stężeniu.

Zastosowanie

Lubelski Spirytus, ze względu na swoją klasę i jakość, ma bardzo szerokie zastosowanie.

  1. Można go stosować jako produkt wspierający proces smażenia pączków i faworków. Dzięki niemu smażony produkt spożywczy nie nasiąka aż tak bardzo tłuszczem, co przedkłada się na jego znacznie lepszy i wyrazistszy smak.
  2. Często stosuje się go do wzmacniania stężenia napojów alkoholowych. W ten sposób nie musimy ich znacząco rozcieńczać. Tak duże stężenie alkoholu całkowicie wystarczy, by wzmocnić wyrazistość smaku każdego drinka.
  3. Produkt ze względu na swoją klasę, jest bardzo często wybierany jako dodatek do ciast. Jego niewielka ilość całkowicie wystarczy, by nadać wyrazistości i charakteru każdemu wypiekowi.
  4. Spirytus Lubelski jest bardzo często wykorzystywany do produkcji różnego rodzaju nalewek, zwłaszcza tych wysokoprocentowych. Wysoka dawka alkoholu w jednostce objętości pozwala na produkcję napojów alkoholowych o zróżnicowanym stężeniu.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by wspomniany produkt wykorzystywać w innych zastosowaniach. Warto jednak zaznaczyć, że do czyszczenia przedmiotów i odkażania ran sprawdzi się spirytus salicylowy, który jednak nie nadaje się do spożycia. W niektórych przypadkach (np. nacieranie skóry) stosuje się też spirytus kamforowy. Nie ma on jednak nic wspólnego z Lubelskim Spirytusem (podobnie jak odmiana salicylowa).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline