Ciekawostki

Miejsce na pieczywo – o krok w stronę elegancji

chlebak

Pieczywo najsmaczniejsze jest wtedy, gdy do naszych rąk trafia jeszcze ciepłe, pachnące i z chrupiącą skórką. Od razu mamy ochotę zjeść znacznie więcej niż tylko piętkę posmarowaną masłem. Na drugi dzień nasz chleb, bułki czy rogaliki, nie muszą być czerstwe, nieświeże i niesmaczne. Pieczywo przetrwa stosunkowo długi czas, jeśli będzie odpowiednio przechowywane. A do tego celu najlepiej nadają się chlebaki. Który wybrać?

Nie samym chlebem człowiek żyje

Pieczywo gości w domu większości z nas, tuż obok całej gamy innych artykułów spożywczych. Zamiast trzymać je w foliowej torebce czy też papierowej, co nie gwarantuje zachowania świeżości, jak i wygląda dość nieestetyczne, zdecydowanie lepiej postawić na chlebak. Zmieści się w nim nie tylko duży bochenek chleba, ale i bułki, rogaliki, obwarzanki, chałka. Możemy w nim przechowywać domowe wypieki, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Chlebak gwarantuje, że nasze pieczywo będzie świeże i dłużej zachowa swoje walory smakowe czy zapachowe. Ponadto tego typu pojemnik na pieczywo można postawić na blacie roboczym i zawsze będzie wyglądał estetycznie. Do wyboru mamy wykonania, które prezentują się w kuchni elegancko, wpisują w jej aranżację, a nadto są niezwykle praktyczne. Można wybrać chociażby chlebak z deską do krojenia, która już zawsze będzie miała swoje idealne miejsce. Możemy zakupić tego typu chlebak w sklepie DoGotowania.pl.

Wykonanie dla najbardziej wymagających

Najważniejszym jest fakt, że chlebaki pozwalają wydłużyć czas przydatności do spożycia naszego pieczywa. Poza tym są bardzo pojemne i wygodne w użytkowaniu. Wykonania zaskakują, bo poza tymi najbardziej tradycyjnymi kształtami, znajdziemy chlebaki na nóżkach, narożne, owalne, prostokątne czy przypominające kosmiczne kapsuły. Zawsze opatrzone wygodnymi uchwytami, wykonane z bezpiecznych materiałów, wysokie jakościowo i w szerokiej palecie kolorystycznej.

Chlebak może zatem wpisywać się równie dobrze w kuchnię rustykalną, industrialny loft kuchenny czy też nowoczesne, surowe i minimalistyczne królestwo kuchenne. Błyszczący, matowy, z deską lub bez, z napisem czy kolorowym nadrukiem tematycznym. Do wyboru… do pieczywa!

Przedłużamy trwałość nie tylko z pomocą chlebaka

Przechowywanie w odpowiedni sposób to podstawa, ale nie jedyne, co możemy zrobić, by nasze ulubione pieczywo w kolejnych dniach smakowało równie dobrze. Na koniec wskażemy kilka trików, dzięki którym chleb na drugi lub trzeci dzień, wciąż będzie wilgotny i smaczny.

Na nie dłużej niż dwa dni, do chlebaka można włożyć połówkę jabłka, dzięki któremu pieczywo zachowa swoją miękkość i świeżość. W przypadku tradycyjnych chlebaków drewnianych, świeżość pieczywa uda się przedłużyć, raz w tygodniu przecierając wnętrze chlebaka, ściereczką zwilżoną octem.

Odchodząc od tematu chlebaka, ale wciąż mając na myśli przedłużanie świeżości, podpowiadamy, że chleb można zamrozić. Najlepiej uprzednio go krojąc.

Pamiętajmy również o tym, że inną jest trwałość pieczywa z mąki pszennej czy też pieczywa ciemnego typu Pumpernikiel. Niezależnie od tego, które jest naszym ulubionym, należy zadbać o to, by pozbyć się czym prędzej foliowej torebki, w której pieczywo paruje i szybciej pleśnieje, na rzecz przechowywania w wygodnym chlebaku. Prostego i eleganckiego rozwiązania do każdej kuchni, dla każdego pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline