Warzywa

Pomidory cennym warzywem przyspieszającym procesy redukcji wagi

pomidory

Pomidory to chyba najzdrowszy typ pożywienia na całym świecie. W jednych krajach uznawane mogą być za owoc, w innych za warzywo. Pomidor wartości odżywcze świetnie wspomagają procesy redukcji wagi.

Ile kalorii ma pomidor?

Pomidor do Europy został zawleczony przez samego Krzysztofa Kolumba w XV wieku. Od tej pory przyjął się błyskawicznie w całej Europie, a po dziś dzień jest rośliną, którą najbardziej poleca się przy stosowaniu wszelkiego rodzaju diet odchudzających i nie tylko – bowiem w pomidorze przeciętnie w 100 gramach znajdziemy tylko 18 kalorii – jest to naprawdę mało w porównaniu do jego objętości – tym samym jest to typ żywności, który wypełnia nasz żołądek, dostarczając niezbędnych minerałów, a jednocześnie nie dodaje zbędnych kalorii do spalenia. Przeciętny, średniej wielkości pomidor kcal ma około 36 do 50, ponieważ w zależności od rodzaju pomidora jego waga odpowiednio będzie się różnić. Za średniej wielkości pomidor przyjmuje się mniej więcej o wadze około 200 gramów. Jest to odpowiednik spalenia kalorii przez całe trzy minuty podczas dla przykładu jazdy na rowerze (tylko 3 minuty wysiłku, żeby całkowicie spalić jednego pomidora!). Natomiast, największe pomidory, takie jak bawole serca, potrafią ważyć nawet 400 gramów na sztukę. Są niezwykle smaczne i jak w każdym typie pomidora, średnio jest to 18 kalorii na 100 gramów pomidora, czyli bawole serce o wadze 400 gramów będzie zawierało tylko 72 kalorie!

Pomidory dostarczają wiele pozytywnych dla naszego organizmu minerałów oraz witamin. Są doskonałym źródłem potasu, beta-karotenów, witamin C oraz E. Zawierają także zdrowy dla człowieka likopen, który jest odpowiedzialny za powstawanie nowych komórek oraz ich regenerację.
Należy pamiętać, że żółte odmiany pomidorów zawierają większą ilość cukru, są słodsze, a co za tym idzie, posiadają także więcej kalorii do spalenia. W celach dietetycznych warto jest wybierać te pomidory, które są dojrzałe i czerwone, a odmiany w kolorach pomarańczowych i żółtych zostawić na specjalne okazje.

Pomidory to prawdziwe dobrodziejstwo, z którego możemy przyrządzić wiele smacznych potraw, w dodatku niskokalorycznych. W Europie najbardziej znani z wykorzystywania pomidorów są chyba Włosi, tworzący przeróżne dania na bazie pomidorów takie jak sos do spaghetti, do pizzy, niezmiernie pyszne risotto, czyli połączenie pomidorów z ryżem, odpowiednio przyrządzone. Kolejnym krajem, w którym na szeroką skalę wykorzystuje się pomidory, jest Hiszpania – to z tego kraju najczęściej importujemy pomidory, kiedy w Polsce nie ma sezonu na nasze krajowe.

Jest jedna jedyna grupa osób, które powinny ostrożnie korzystać z możliwości płynących z pomidorów – to osoby zmagające się z artrozami i reumatyzmem. Jak każde warzywo psiankowate, pomidory w nadmiernej ilości mogą zaszkodzić i wpłynąć niekorzystnie na stawy, pogarszając kondycję. Każdą dietę należy wobec tego skonsultować zawczasu z dietetykiem, który pomoże dobrać najbezpieczniejsze dla nas produkty. Jeśli nie masz żadnych przeciwskazań, pomidory zapewnią Ci utratę wagi a jednocześnie zadbają o odpowiedni poziom nawodnienia Twojego organizmu i pomogą w biologicznej odnowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline