Jest zdrowy, smaczny, a ponadto z jego pomocą potrawy nabierają wyjątkowego aromatu. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ nie tylko pomaga zwalczać infekcje, ale także wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu. Najlepiej sprawdza się w okresie zachorowań, gdyż dodatkowo hamuje rozwój bakterii. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po to warzywo?
Właściwości lecznicze
Gatunek ten najlepiej spożywać w surowej postaci, jednak jego specyficzny smak i zapach nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego najczęściej je się go ugotowanego lub usmażonego. Jakie składniki kryją się w ząbkach? Wśród najczęściej wymienianych są przede wszystkim witaminy: C, A, PP oraz kilka z grupy B (B6, B2 i B1), ale także takie minerały jak magnez, żelazo, sód, wapń, potas czy fosfor. Co więcej, w tym warzywie znajdują się też olejki eteryczne, którym ząbki zawdzięczają bogactwo w allicynę i siarczki. Za sprawą wszystkich tych mikroelementów i witamin czosnek pomaga przy wielu dolegliwościach, wśród których wymienić można:
- grypę i przeziębienie – aby wspomóc organizm w trakcie choroby, wystarczy jeść ok. 3 ząbki codziennie, najlepiej surowe (uprzednio zgniecione), co pozwoli na powolne uwalnianie substancji zawartych w warzywie. Czosnek w takiej postaci ma również silne działanie antybiotykowe,
- zawał i udar – czosnek wpływa na rozkurcz naczyń krwionośnych, ale też jego właściwości przeciwzakrzepowe mogą zminimalizować prawdopodobieństwo zawału serca czy udaru mózgu,
- problemy z trawieniem – inulina zawarta w czosnku wspomaga tworzenie flory bakteryjnej jelit, co sprawia, że pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego i tym samym przyczynia się do redukcji wzdęć i zaparć,
- infekcje – ciepłe mleko z rozgniecionym czosnkiem pomoże udrożnić drogi oddechowe, ułatwi odkrztuszanie oraz obniży gorączkę,
- pasożyty jelit – czosnek zabija bakterie, dlatego jest skuteczny w walce z pasożytami. Najlepiej przygotować z niego nalewkę czosnkową i pić ją przez cały czas trwania choroby,
- podwyższone ciśnienie krwi – często zwraca się również uwagę na wpływ tego warzywa na ciśnienie krwi – według badań może ono obniżać je nawet o 10%, co będzie mieć też pozytywny wpływ na pracę serca.
Jak spożywać czosnek?
Warzywo najwięcej zbawiennych dla organizmu właściwości ma przede wszystkim na surowo, ale nie każdy jest w stanie spożywać je w takiej postaci ze względu na intensywny zapach i smak. Toteż można z jego pomocą przygotować zdrowe syropy (aby nieco zniwelować smak, wystarczy dodać do czosnku miód i cytrynę, co jeszcze wzmocni działanie), nalewki czy zwykłe potrawy, które je się na co dzień. Zalety czosnku dostrzegają również wszelkie restauracje, których menu aż roi się od dań z użyciem tego składnika (jedną z nich jest włoska restauracja http://www.estella.pl). Dzieje się tak nie tylko z powodu witamin i mikroelementów zawartych w ząbkach, ale także dlatego, że czosnek po odpowiednim przyrządzeniu staje się niezwykle aromatyczną przyprawą nadającą potrawom wyrazistego smaku.