Cukinia jest jednym z najpopularniejszych sezonowych warzyw, po których świeżą odmianę najczęściej sięgamy późną wiosną i latem. Cukinia posiada wiele ciekawych zastosowań oraz może być przygotowana na różne sposoby. Świetnym pomysłem na majówkę oraz letnie wieczory w gronie przyjaciół jest grillowana cukinia, którą można wykorzystać jako dodatek do obiadu lub zakonserwować na zimę. Jak właściwie grillować cukinię, aby zachwyciła nas swoim smakiem?
Grillowana cukinia – dlaczego warto pokusić się o jej przygotowanie?
Cukinia jest warzywem zalecanym w codziennej diecie z powodu wysokiej zawartości naturalnych witamin i minerałów. W jej składzie znajdziemy takie wartościowe składniki, jak m. in. witaminy z grupy B, witaminę A, C, K oraz minerały, w tym cynk, magnez, potas, fosfor oraz mangan. Grillowana cukinia może być przygotowana zarówno sama, jak i z dodatkiem aromatycznych przypraw, które nadadzą jej dodatkowych walorów smakowych.
Cukinia z grilla jest stosunkowo łatwym i mało wymagającym daniem, które może przygotować każdy z nas. Można ją przyrządzić zarówno na domowym, jak i ogrodowym grillu. Cukinia z grilla wyróżnia się ponadto niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzi się jako dodatek dla osób będących na diecie oraz dbających o linię. Zawiera ponadto wszystkie cenne właściwości swojego świeżego odpowiednika, przez co warto po nią sięgać jak najczęściej. Szczególnie smaczna i aromatyczna jest grillowana cukinia przygotowana w marynacie na bazie czosnku, wybranych przypraw oraz zdrowej oliwy z oliwek.
Sposób na grillowaną cukinię, czyli jak ją przygotować?
Grillowana cukinia nie jest szczególnie wymagająca w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na popołudniowe spotkania w gronie przyjaciół przy grillu oraz jako dodatek do sałatek, dań mięsnych oraz lunchu. Grillowana cukinia jest niskokaloryczna, aromatyczna oraz pożywna, przez co z powodzeniem może po nią sięgać każdy miłośnik zdrowego i wartościowego jedzenia. Do przygotowania cukinii z grilla potrzebujemy kilku sztuk tego warzywa, wybranych przypraw (np. soli, pieprzu, tymianku, mielonej papryki, bazylii, oregano lub innych, wedle preferencji), kilku ząbków czosnku oraz oliwy z oliwek.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie grillowanej cukinii, które można modyfikować według własnych preferencji. W pierwszej kolejności dokładnie myjemy cukinię i kroimy ją wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Alternatywnie możemy pokroić cukinię wszerz, w krążki. Warto jednak postarać się, aby plastry były w miarę równe, co zagwarantuje ich równomierne grillowanie. Każdy plasterek smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy przyprawami oraz drobno posiekanym czosnkiem. Tak przygotowaną cukinię pozostawiamy na ok. pół godziny, aby warzywo delikatnie się zamarynowało. Po upływie tego czasu grillujemy plastry cukinii z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru. Tak przygotowana grillowana cukinia świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek oraz dań mięsnych i rybnych z grilla.