Herbata to napój, którego nie da się nie lubić. Nie ma nic lepszego w zimowe wieczory jak kubek do herbaty zdobiony w interesującymi wzorami lub motywującymi tekstami, z gorącym napojem z cytryną wewnątrz. Rozgrzewa i ma wyborny smak. Niektórzy preferują gorzką herbatę, inni wolą z cukrem, jedni piją czarną, zwykłą, inni taką z dodatkiem różnych ziół czy nawet… czekolady! Poznaj podstawowe rodzaje herbaty i wybierz swoją ulubioną!
Herbata zielona
Herbata zielona to obecnie jedna z najczęściej pitych, ze względu na jej walory antyoksydacyjne i odchudzające. Nie podlega ona procesowi fermentacji, przez co zachowuje w sobie wiele składników odżywczych oraz mikroelementów. Dlatego też poleca się ją jako uzupełnienie diety. W smaku nie przypadnie każdemu do gustu, gdyż można mieć wrażenie, że jest ona bardziej gorzka niż popularna czarna herbata. Jednak należy dodać, że producenci bardzo często sprzedają ją w wielu wariantach smakowych, np. z wiśnią, z żurawiną czy z cytryną.
Herbata biała
Herbata biała ma niezwykły smak – bardzo delikatny, wręcz niezauważalny w pierwszej chwili. Nie podlega ona procesowi fermentacji. Przyrządzana jest z bardzo młodych liści herbaty. Szczególnie przypadnie ona do gustu osobom, którym zależy na młodym wyglądzie – zawiera w sobie najwięcej polifenoli, które przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia. W Polsce jest bardzo mało popularna, głównie przez swoją wysoką cenę.
Herbata czarna
Najpopularniejsza i chyba najtańsza herbata, jaką można pić. Poddawana jest ona procesowi fermentacji liści. Dzięki temu, że można w sposób bardzo prosty zmieniać jej smak, dodając różne składniki, znamy jej przeróżne odmiany i rodzaje. Zanim jednak trafi ona na nasze stoły musi przejść szereg zabiegów, takich jak zwiędnięcie, skręcanie, fermentacja oraz suszenie. Dopiero wtedy powstanie dobrze nam znany smak czarnej herbaty. Fermentuje się ona we własnych sokach, co zapewnia niepowtarzalną barwę. Podawać ją można z dodatkiem cukru, soku, cytryny lub mleka.
Herbata czerwona
Herbata czerwona przyczynia się do gubienia zbędnych kilogramów, dlatego jest chętnie wybierana przez osoby pragnące ważyć mniej. Nazywana niekiedy Pu-erh, poddawana jest częściowej fermentacji. Dzięki temu aromat herbaty jest bardzo intensywny. Co ciekawe taka połowiczna fermentacja sprawia, że czerwona herbata działa korzystnie na organizm człowieka, wspomagając procesy trawienne oraz obniżając cholesterol.
Herbata żółta
Kolejną herbatą, którą warto przedstawić, jest ta żółta. Podobnie jak czerwona posiada ona kilka zdrowotnych właściwości. Jest to przede wszystkim poprawienie pracy żołądka oraz działania oczyszczające. Wystarczą dwie-trzy filiżanki tego napoju, by organizm zaczął pozbywać się szkodliwych substancji. Produkowana jest wyłącznie w Chinach.
Oczywiście to nie wszystkie rodzaje herbat, jakie istnieją na świecie. Przedstawiliśmy jedynie te najważniejsze, które z łatwością znajdziemy w sklepach i będziemy mogli z powodzeniem zaparzyć w domowym zaciszu – z użyciem czajniczka i filiżanki lub kubka do herbaty. A wy jakie herbaty polecacie?
Artykuł powstał przy współpracy z portalem Printerrier