Ciekawostki

Jak wykorzystać biały mak?

biały mak

Ilość przypraw w sklepach jest ogromna. Niektóre dodatki potrafią wpłynąć na smak potraw, wydobyć z nich to, co najlepsze. Są też przyprawy, które same w sobie są warte uwagi. Do takich z całą pewnością zaliczyć można biały mak. Podobnie jak bardziej popularny w Polsce mak niebieski, jest on wykorzystywany w kuchni oraz w lecznictwie. Biały różni się w smaku od niebieskiego maku, jest delikatniejszy, jednak podczas podgrzewania wydobywa się z niego orzechowy oraz lekko korzenny smak. Dzięki temu jest on często łączony ze słodkimi teksturami, takimi jak miód. Biała odmiana maku jest przyprawą Bliskiego Wschodu, dlatego też stanowi nieodłączny składnik kuchni Azji.

Zawartość białego maku

Mak ten to małe, mniejsze niż jeden milimetr ziarenka. Są one twarde, dlatego do ich zmielenia wykorzystywane są specjalne ręczne młynki. W skład tych małych ziarenek wchodzi duża ilość białka, węglowodanów oraz błonnika, które odpowiedzialne są za prawidłową pracę układu pokarmowego oraz trawiennego. Ilość cennych składników to prawie pięćset kalorii.

Wykorzystanie białego maku

Wyroby cukiernicze to główne zastosowanie maku w kuchni. Pieczywo równie często zawiera mak, nawet niektóre potrawy świąteczne przygotowywane są przy pomocy maku. W przyrządzeniu kutii oraz ryżu mak jest niezbędny. Właściwości maku są cenione już od średniowiecza, dlatego bez problemu można go podawać dzieciom od drugiego roku życia. Jak samodzielnie wykorzystać biały mak? Oto przepis na pyszne ciasteczka.

Składniki na ciasteczka makowe

Ciastka te przygotować można w bardzo prosty oraz szybki sposób. Niezbędne będą: dwie szklanki mąki, pół szklaneczki cukru, trzy duże łyżki mleka, dwieście gram masła, jedna mała łyżeczka proszku do pieczenia, garść migdałów, najlepiej startych, do obtoczenia oraz przede wszystkim od sześciu do siedmiu dużych łyżek masy z białego maku. Mak ten może być trudno dostępny w zwykłych sklepach stacjonarnych spożywczych, jednak można go zamówić w sklepach internetowych z np. zdrową żywnością.

Przygotowanie ciasteczek

Do wcześniej przygotowanej miseczki należy wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Aby ciasto było pulchne, warto przesiać mąkę. Do tego należy dodać miękkie masło, cukier oraz mleko. Te należy wlewać stopniowo cały czas mieszając całość. Po wymieszaniu można wyrabiać ciasto. Na samym końcu dodaje się biały mak (masę makową) i jeszcze przez chwilę ugniatać ciasto. Tak wyrobioną masę należy podzielić na pięć mniejszych części. Każdą z nich należy odpowiednio uformować wałkiem, na nie więcej niż trzy centymetry. W takiej formie należy obtoczyć siato migdałami oraz odłożyć do lodówki na co najmniej godzinkę. Po tym czasie trzeba zwinąć ciasto w wałki oraz pokroić na małe kawałeczki. Plastry o wielkości pięciu milimetrów rozłożyć należy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę tę należy włożyć do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni na dwanaście lub trzynaście minut. Ciasteczka są gotowe do jedzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline