Dieta ryżowa to na szczęście jadłospis złożony nie tylko z ryżu – często znajdziemy w nim także warzywa oraz mięso, z których można stworzyć wyjątkowe potrawy, jak na przykład warzywa z ryżem w duszonym mięsie.
Składniki:
dowolne warzywa,
dowolne mięso (najlepsze wołowe) około 30 dag na osobę,
brązowy ryż,
szklanka bulionu.
Do przygotowania potrawy należy wcześniej ugotować nieco bulionu warzywnego lub rozpuścić bulionetkę. Warzywa należy dokładnie umyć, w przypadku pomidorków wyparzyć je i pozbyć się skórki, następnie wszystkie posiekać na talarki, plastry lub ćwiartki i lekko podsmażyć na głębokiej patelni (dolewając 2-3 łyżek bulionu) przez około 3-4 minut pod przykryciem. Im więcej warzyw dodamy do potrawy, tym będzie ona smaczniejsza i bardziej pożywna.
Po podsmażeniu warzyw odcedzamy je do miseczki (same warzywa), a do wytopionego soku dolewamy bulion, mięso wołowe (lub inne) i dusimy przez około 30 minut. W międzyczasie powinniśmy też ugotować brązowy ryż. Następnie dodajemy do mięsa odcedzone wcześniej warzywa oraz ugotowany ryż i wszystko razem mieszamy oraz ponownie dusimy przez kolejne 5 minut. Potrawę należy podawać lekko przestudzoną, z odrobiną pietruszki.