Mięsa, Obiad

Kurczak faszerowany bobem i chorizo

Składniki:

  • kurczak ok 1,5kg
  • 400g bobu
  • kiełbasa chorizo
  • pół cebuli
  • sól gruboziarnista – garstka

Marynata:

  • oliwa
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • majeranek
  • piwo tyskie klasyczne wygazowane
  • sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasę obrać z flaka i pokroić na kawałki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić kiełbasę, bób, cebulę i sól gruboziarnistą. Przygotować marynatę z podanych składników w proporcjach odpowiadających naszemu podniebieniu. Kurczaka dobrze sprawić, wymyć i wysuszyć. Natrzeć marynatą od środka. Dodać marynaty do farszu i nafaszerować kurczaka. Resztą marynaty natrzeć dokłądnie kurczaka z zewnątrz. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsiusza piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po godzninie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i odkryć naczynie. Co 10 minut podlewać kurczaka sosem. Po 30 minutach od odkrycia kurczaka włączyć termoobieg by lepiej zarumienić skórkę. Po kolejnych 10 minutach kurczak nadaje się do wyciągnięcia i podania. Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline