Składniki:
schab
cebula
czosnek
bułka tarta
jajko
olej
woda
sól
pieprz
młode ziemniaki
koperek
masło
Mizeria:
jogurt naturalny
mleko
ogórki gruntowe
ocet ryżowy
sól
pieprz
koperek
Schab pozbawić błon, pokroić na plastry, dobrze obsuszyć mięso papierem i rozbić na kotlety. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce. Kotlety natrzeć startą cebulą z czosnkiem. Tak przygotowane kotlety, położone jeden na drugim zostawić w lodówce minimum na godzinę czasu. Do bułki tartej dodać sól i pieprz na jednym talerzu, a na drugim rozbełtać jajko. Ziemniaki umyć i gąbeczką zetrzeć młodą skórkę. Gotować do miękkości w wodzie z solą.Kotlety obtaczać w jajku i w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać kotlety z rozkrojonymi ziemniakami, masłem i koperkiem. Polecamy z domową mizerią przygotowaną ze składników podanych wyżej. My lubimy ogórka nieobranego co dodaje jeszcze lepszego smaku, a ocet ryżowy daje lekkości i nie jest tak inwazyjny w smaku.
Świetny przepis!
Proste a jakie pyszne!