Kuchnia włoska

Focaccia con pomodorini

Składniki:
300 gramów mąki
17g drożdży świeżych
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
5 łyżek oliwy
pomidorki koktajlowe
sól gruboziarnista

 

Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, ciepłe mleko i drożdże. Dobrze wyrobić ciasto. W trakcie dodać 2 łyżki oliwy i dalej wyrabiać. W sumie ok 15minut ręcznie. Po tym czasie pozostawić ciasto na 20 minut. Na blaszy 30x40cm rozprowadzić oliwę i położyć na oliwie ciasto. Dobrze je obtoczyć w oliwie i rozprowadzić po blaszy. Pozostawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie ciasto ugnieść w blaszy i rozprowadzić po niej. Pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe rozmieścić w cieście i przesypać całość solą gruboziarnistą. Odstawić pod ściereczką na kolejna godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie poprawić pomidorki i wstawić do rozgrzanego do 245 stopni piekarnika na 14 minut. Podawać ze świeżymi ziołami, oliwą, sosem balsamicznym i czym tylko sobie chcemy.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline