Po przebytym ostrym zapaleniu trzustki, w okresie zdrowienia, konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety. Podstawowym zaleceniem, na początku rekonwalescencji, jest ograniczenie w diecie ilości tłuszczu oraz błonnika.
Co jeść w początkowej fazie rekonwalescencji?
Jeszcze w trakcie pobytu w szpitalu bardzo ważne jest ograniczenie spożycia tłuszczu do niezbędnego minimum. Dozwolone jest stosowanie małych ilości masła, a pod koniec gotowania odrobina oliwy z oliwek. Nie należy jeść całych jaj i tłustego mięsa: wieprzowiny, baraniny, kaczki, gęsi, tłustych ryb i wędlin, kiełbasy, parówek oraz boczku, smalcu, słoniny. Dozwolone jest chude mleko i twaróg, ryba, odtłuszczona wędlina, drób, cielęcina, wołowina.
Niedozwolone jest spożycie słodyczy, szczególnie jeśli zawierają kakao lub czekoladę oraz tłustych kremów. W czasie zdrowienia obowiązuje wstrzemięźliwość od spożycia alkoholu. [1,2]
Więcej informacji na temat diety po zapaleniu trzustki znajdziesz: tutaj >>
Sposoby przyrządzania dań
Potrawy nie mogą być smażone i pieczone w tradycyjny sposób. Zaleca się posiłki przyrządzać poprzez gotowanie w wodzie, na parze, duszenie bez obsmażania lub pieczenie w piekarniku bez dodatku tłuszczu (w naczyniu żaroodpornym, na pergaminie). Posiłki powinny być spożywane 4-5 razy dziennie, małe objętościowo, aby nadmiernie nie obciążać zmienionej chorobowo trzustki. [1,2]
Jak ograniczyć błonnik?
W celu zachowania diety lekkostrawnej należy wykluczyć z diety pieczywo razowe, żytnie, grube kasze, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron. Dopuszczalne jest jedzenie pieczywa pszennego, białego ryżu, drobnych makaronów i kasz. [1,2]
Jak walczyć ze wzdęciami i gazami?
Należy wykluczyć z diety cebulę, czosnek, kapustę, kalafior, brokuł, brukselkę, fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, soję, paprykę. Wśród owoców unikać gruszek, śliwek, czereśni oraz orzechów. [1,2]
Kiedy można wrócić do normalnego jedzenia?
W lżejszych przypadkach, do normalnego żywienia przechodzi się po 3-4 tygodniach. Cięższe przypadki wymagają stosowania restrykcyjnej diety przez 2-6 miesięcy.
Na początek zwiększa się stopniowo ilość tłuszczu w diecie. W razie wystąpienia dolegliwości gastrycznych, takich jak: uczucie pełności po posiłku, wzdęcia, kurczenia i przelewania w jamie brzusznej, papkowate stolce z domieszką tłuszczu, należy ponownie ograniczyć ten składnik na 2 tygodnie. [1,2]
-
Bawa S., Gajewska D., Kozłowska L., Lange E., Myszkowska-Ryciak J. Włodarek D. Dietoterapia 1. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2009, s. 92-99
-
Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. IŻŻ, Warszawa 2010, s: 281-283