Naczynia kuchenne mogą wydawać się niewinnym obserwatorem w świecie narażenia na toksyny i chemikalia. W końcu większość garnków wygląda tak samo i nie wydaje się, aby wydzielały niebezpieczne substancje. W rzeczywistości niektóre z nich mogą nawet stanowić cenną część Twojej rutyny kulinarnej.
Aluminium
Chociaż jest to zrozumiałe, problem polega na tym, że naczynia kuchenne wypłukują chemikalia, z których są wytwarzane, do przygotowywanej żywności. Postanowiliśmy zatem wymienić kilka z nich.
Aluminium jest trzecim najliczniej występującym minerałem w skorupie ziemskiej, występującym w naszej wodzie, powietrzu i glebie. Fakt, że jest go tak dużo, sprawia, że idealnie nadaje się do produkcji dużej ilości naczyń kuchennych, przy jednoczesnym utrzymaniu niskich cen.
Chociaż zakup naczyń aluminiowych jest niewątpliwie atrakcyjny z punktu widzenia oszczędności, konsekwencje takiego zakupu są więcej niż trochę przerażające. Aluminium jest miękkim, wysoce reaktywnym metalem i chociaż naturalnie występuje w Ziemi, ma poważne skutki zdrowotne po spożyciu. Dodatkowe badania wiążą nadmierną ekspozycję aluminium na chorobę Alzheimera i demencję, podczas gdy inne wykazały, że powoduje on uszkodzenie układu nerwowego1.
Teflon (PTFE)
Teflon, powszechnie znany w kuchni jako „ materiał nieprzywierający” lub w laboratorium jako politetrafluoroetylen, jest jedną z najbardziej toksycznych substancji chemicznych, jakie można znaleźć w naczyniach kuchennych. W badaniach wykazano, że teflon uwalnia co najmniej sześć toksycznych gazów po podgrzaniu, z których kilka jest rakotwórczych. Jeden, zwany kwasem monofluorooctowym, jest znany ze swojej śmiertelny nawet w małych dawkach.
Kwas perfluorooktanowy (PFOA)
PFOA to kolejna nieprzywierająca substancja chemiczna stosowana w produkcji teflonu. Podobnie jak PTEE, wiąże się również z nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi, takimi jak rozwój nowotworów, i toksyczny wpływ na układ odpornościowy, wątrobę i układ hormonalny2. PFOA ma również okres półtrwania wynoszący trzy lata i nie jest metabolizowany przez organizm, co oznacza, że gdy znajdzie się w tobie (jak u większości ludzi żyjących w krajach uprzemysłowionych), pozostaje tam przez bardzo długi czas.
Podsumowanie
Obecność toksyn w garnkach nie oznacza, że nie ma możliwości wykluczenia ich właściwości. Wystarczy wybierać takie komplety garnków, które mają specjalne certyfikaty zapewniające wykonanie wysokiej jakości przy wyborze odpowiednich materiałów. W tym celu należy sięgać po asortyment sprawdzonych dostawców działających na rynku. Zapraszamy na stronę: https://prymusagd.pl/gotowanie/garnki
M. Kawahara, M Kato-Negishi, Link between Aluminium and the Pathogenesis of Alzheimer’s Disease: The Integration of the Aluminium and Amyloid Cascade Hypotheses, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056430/ (dostęp 29.08.2021 r.).
K. Steenland, T. Fletcher, D.A. Savitz, Epidemiologic Evidence on the Health Effects of Perfluorooctanoic Acid (PFOA), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920088/ (dostęp 29.08.2021 r.).