Rośnie świadomość konsumentów na temat poszczególnych produktów spożywczych i ich wpływu na nasze zdrowie. Nie bez znaczenia są już pochodzenie warzyw i owoców, klasa jajek czy skład gotowych przetworów i przekąsek. Oprócz tego, że chcemy jeść zdrowo, to nie chcemy wydawać majątku na podstawowe produkty ani poświęcać na gotowanie zbyt wiele czasu, którego i tak mamy dla siebie coraz mniej.
Wykorzystywanie sezonowych produktów w codziennych przepisach
Sposobem na kupowanie wysokiej jakości produktów w niewygórowanych cenach jest maksymalne wykorzystywanie produktów sezonowych. Dotyczy to warzyw i owoców, których spożywamy coraz więcej, a których cena zmienia się w zależności od pory roku, a nawet miesiąca. I tak np. zimą warto sięgać po brukselkę, jarmuż, por lub pasternak, wiosną – po rzodkiewkę, szpinak, dymkę, rabarbar czy brzoskwinie, a latem – po marchew, fasolkę szparagową, bób, maliny, poziomki, truskawki, agrest, kalafiory czy ogórki. Z tych łatwo dostępnych świeżych produktów można przygotować zarówno dania obiadowe, przekąski do pracy czy szkoły, domowe napoje, lemoniady, jak i słodkie desery. W przypadku produktów bardziej przetworzonych, jak konserwy, przetwory, nabiał, należy przede wszystkim dokładnie czytać skład – im krótszy, tym lepszy. Nie powinno w nim być szkodliwych substancji wzmacniających smak, dużych ilości soli i cukru oraz stabilizatorów.
Jak tworzyć listy zakupów?
Spontaniczne zakupy mają miejsce głównie wiosną i latem, kiedy w sklepach i na rynkach piękne kolorowe owoce i warzywa kuszą nas swoim wyglądem i zapachem. Jesienią i zimą już tak łatwo nie ulegamy tym pokusom i kupujemy głównie to, czego w danej sytuacji brakuje w lodówce lub spiżarni lub to, na co akurat mamy ochotę. Jednak w obu przypadkach zdarza się, że po kilku dniach musimy wyrzucić resztki jakiegoś produktu, bo nie mamy pomysłu na jego wykorzystanie. Aby tego uniknąć, warto spróbować robić listy zakupów, na których znajdą się jedynie produkty przeznaczone do wykorzystania w ciągu kilku najbliższych dni. Na takiej liście, oprócz świeżych produktów, powinny znaleźć się także tak zwane bazy, czyli kasze, makarony, ryże i nabiał, dzięki którym z najprostszych produktów lub pozostałości po innych posiłkach, uda się wyczarować prawdziwe pyszności. Pomocne w tworzeniu list są między innymi aktualne promocje w danych sklepach, np. kaufland.pl – wtedy możemy kupić niezbędne nam produkty w nieregularnych, niższych cenach. Kolejnym krokiem, pomagającym w codziennych zakupach jest posegregowanie przygotowanej wcześniej listy. Dzięki temu w czasie jednej wizyty w danej alejce sklepowej kupimy wszystko to, czego potrzebujemy, bez konieczności robienia kilku okrążeń po całym sklepie. I choć przygotowanie takiej listy zakupów może okazać się skomplikowane i czasochłonne, po pewnym czasie stanie się naszym dobrym nawykiem pozwalającym nie tylko oszczędzać czas i pieniądze, ale także gotować zdrowo, smacznie i z pomysłem!