Nikogo chyba nie trzeba przekonywać o słuszności stwierdzenia: „jesteś tym, co jesz”. Od zdrowej, zbilansowanej diety zależy bowiem nasze życie – jego długość i jakość. Coraz więcej uwagi poświęcamy zaplanowaniu i przygotowaniu posiłków. Nie szczędzimy czasu ani pieniędzy, by zdrowiej jeść – wybieramy owoce, warzywa, mięso i ryby od lokalnych dostawców czy ekologicznych upraw. Niestety często umyka nam fakt, że także garnki, w których gotujemy czy naczynia, w których przechowujemy żywność wpływa na ich smak, a także skład – co już niestety nie jest obojętne dla naszego zdrowia.
Emaliowane garnki – dlaczego są „najzdrowsze”?
Coraz chętniej i częściej wracamy do tradycji – kuchni czy ziołolecznictwa. Zaczynamy doceniać ludową mądrość przekazywaną niegdyś z pokolenia na pokolenie. Nasze babcie i mamy gotowały w garnkach emaliowanych – w czasach PRL trudno był o inne naczynia. Wraz z upadkiem „komuny” nastała moda na garnki stalowe – piękne, eleganckie i tak różne od przaśnych, kolorowych emalii. Niemal każda gospodyni marzyła o zestawie garnków ze stali nierdzewnej, które stały się synonimem nowoczesności i powiewem zachodniej mody.
Dziś już wiemy, że nasze babki, gotując w garnkach emaliowanych, miały rację. Emalia to najlepsze tworzywo, bowiem nie „reaguje” ona z jedzeniem. Co to jest emalia? To mieszanka sproszkowanego szkła z pigmentem, który nadaje powłoce naczynia kolor. Szklana, emaliowana powłoka sprawia, że żadne związki chemiczne nie przedostają się do potraw. Dania gotowane i serwowane w emaliowanych garnkach i naczyniach nie zmieniają swojego smaku, zapachu, a co najważniejsze – składu, zachowując tym samym pierwotne wartości odżywcze. Garnki emaliowane są szczególnie polecane alergikom (w swoim składzie nie zawierają niklu).
Dlaczego nie należy kupować garnków ze stali nierdzewnej?
Garnki ze stali nierdzewnej, zwłaszcza gdy ich powierzchnia jest zarysowana, mogą uwalniać w procesie gotowania szkodliwe związki chemiczne, które przenikają do znajdującego się w nich jedzenia. Czy wiesz, że używając tego typu garnków „wzbogacasz” serwowane potrawy o całkiem pokaźny wycinek tablicy Mendelejewa? Wanad, nikiel, molibden, chrom, tytan, miedź – i to jeszcze nie wszystko czym niechcący „przyprawiamy” potrawy gotowane w garnkach ze stali nierdzewnej.
Garnki emaliowane – zdrowy powrót do tradycji
Nie lubisz PRL-owskiej stylistyki bądź wręcz przeciwnie jesteś ogromnym jej fanem? Spokojnie, producenci garnków i naczyń emaliowanych zadbali zarówno o jednych, jak i drugich. Na stronie https://naczynia.olkusz.pl/garnki-emaliowane znajdziesz pokaźną ofertę garnków emaliowanych – tych tradycyjnych, nawiązujących stylistyką do garnków z kuchni naszym mam i babć, a także nowoczesnych – w stonowanych kolorach i nowoczesnym designie. Gotuj zdrowo, gotuj z głową!