Wafle ryżowe to zdrowa przekąska, która jest coraz częściej spotykana na sklepowych półkach. Stosowana jest jako alternatywa dla słodzonych i solonych produktów, które są grzeszkami osób na diecie. Chętnie sięgają po nie kobiety chcące utrzymać szczupłą sylwetkę, osoby na diecie redukcyjnej, albo Ci, którzy po prostu lubią ich smak. Co znajduje się w ich składzie, że pozwalamy twierdzić, że jest to produkt zdrowy, niskokaloryczny i lekkostrawny?
Główny składnik – ryż brązowy
Zanim sięgniemy po kolejną paczkę wafli ryżowych, należy zapoznać się z jego składem. Powinien się w nim znaleźć i to na pierwszym miejscu, brązowy ryż. To zdrowsza alternatywa dla ryżu białego, z którego nadal produkuje się wafle, pomimo że nie jest on najlepszym produktem dla organizmu człowieka. Naturalne wafle dobrej jakości wyprodukowane są jedynie z jednego składnika, wspomnianego już pełnowartościowego ryżu brązowego.
Jest lekkostrawny i stanowi doskonale tolerowane przez większość osób źródło węglowodanów. Ponadto znajdziemy w nim dużą porcję błonnika mającego korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Zawiera ponadto witaminę E i B oraz wapń, miedź i potas.
Ryż brązowy w procesie obróbki nie traci zewnętrznej otoczki, która jest jego najcenniejszym elementem. Udowodniono, że spożywanie pełnychziaren ryżu obniża stężenie złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Wafle z ryżu brązowego z Włoch są zatem źródłem cennych wartości odżywczych, minerałów i witamin. Warto szukać ich na sklepowych półkach i sklepach internetowych. Dostępne są m.in. na kupiec.pl.
Smaczne i zdrowe dodatki
Obok naturalnych wafli ryżowych dostępne na półkach są również wafle wzbogacone o różnego rodzaju nasiona i kasze. Wśród nich są m.in. nasiona słonecznika, które są źródłem witamin A, E i K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oddziałują stymulująco na nasz układ odpornościowy i oczyszczają organizm z toksyn.
Wafle mogą zawierać również sezam bogaty w białko, wspierający układ krążenia, chroniący przed cukrzycą i dbający o zdrowe kości.
A co nie powinno znaleźć się w dobrych waflach ryżowych? Na pewno konserwanty, sztuczne barwniki oraz substancje wzmacniające smak. Jeżeli są one w Twoich waflach, koniecznie wybierz inny ich wariant.