Ciekawostki

Jak zapewnić żywności świeżość?

jedzenie

Produkty spożywcze wykorzystywane w domu lub restauracji czy innym lokalu gastronomicznym wymagają starannego przechowywania, aby jak najdłużej zachowały niebudzącą wątpliwości świeżość i walory smakowe. Jak o to zadbać?

Duży wybór urządzeń służących do chłodzenia i mrożenia

Jest wiele sposobów na przedłużenie przydatności do spożycia wielu produktów spożywczych. Jednym z podstawowych jest chłodziarko-zamrażarka używana w domu czy też urządzenia chłodnicze i mroźnicze wybierane do restauracji, baru itp.

Są to m.in. szafy chłodnicze, komory mroźnicze, chłodziarki, lady chłodnicze, lodówki skrzyniowe, bemary chłodnicze itd. Obok tych profesjonalnych urządzeń przydatne są też pakowarki próżniowe. Więcej o poszczególnych rozwiązaniach znajdziesz poniżej.

Pakowarki próżniowe

Zacznijmy od sposobu, jakim jest pakowarka próżniowa. Ta często wykorzystywana w gastronomii metoda pozwala na szczelne zamknięcie wybranego produktu (np. ryby, mięsa, sera itd.) w specjalnym worku, a następnie wyssanie z niego powietrza.

Dzięki temu kontakt żywności z wilgocią ogranicza się do minimum. W worku nie ma zatem ryzyka bakterii tlenowych, a zatem produkt dłużej utrzyma świeżość i nie zepsuje się. Zaletą pakowarek są też jej rozmiary – zajmuje mniej miejsca niż np. szafa chłodnicza.

Pakowarki próżniowe dostępne są komorowe oraz listwowe (bezkomorowe). Pierwszy rodzaj jest zwykle stosowany w restauracjach, zakładach gastronomicznych i firmach cateringowych. Do niewielkich lokali lub zastosowań domowych wystarczająca będzie pakowarka próżniowa listwowa.

Komora chłodnicza i mroźnicza

Pakowarki próżniowe są praktyczne i niezbędne, ale podstawę wyposażenia lokalu stanowią komory chłodnicze i mroźnicze wyprodukowane ze stali szlachetnej i klasycznych płyt warstwowych. To jedno z podstawowych urządzeń służących do przechowywania produktów spożywczych w niskich temperaturach i są niezbędnym wyposażeniem wielu lokali gastronomicznych.

Komory występują w wielu rozmiarach – trzeba dopasować odpowiednią do potrzeb, wielkości i wyglądu restauracji. Warto też zainwestować w chłodziarkę do napojów i na wino.

Witryna chłodnicza

Witryna chłodnicza przyciąga uwagę potencjalnego gościa. Dzięki temu może skusić się na obiad czy kolację albo deser. Do wyboru są witryny chłodnicze oraz cukiernicze o różnej pojemności – nawet aż 550 litrów, jezdne lub nastolne, a także praktyczne witryny z oświetleniem LED. Z powodzeniem służą nie tylko do przechowywania produktów spożywczych, ale także ich prezentacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline