Ciekawostki

Zagrodowy bardziej zdrowy?

Przerzucając kolejne mrożonki w supermarketowych chłodziarkach w poszukiwaniu mięsiwa na niedzielny obiad dla całej rodziny, często natknąć się możemy na kurczaka zagrodowego. Patrząc na jego słuszne wymiary wydaje się, że mamy do czynienia ze zdrowym choć, co dużo mówić, dość tłustym okazem. Czy jednak jest tak w istocie? Czy rzeczywiście kurczak zagrodowy jest tłusty? A może jest bardziej zdrowy od normalnego? Więcej informacji na jego temat znaleźć można na oficjalnej stronie producenta tej marki.

Pochodzenie ma znaczenie

Nie każdy może korzystać z dobrodziejstwa posiadania rodziny na wsi, a zwłaszcza z otrzymywanych od niej wałówek w postaci tuszek z własnego chowu. Lukę tę doskonale wypełnia na rynku marka Kurczaków Zagrodowych, których znakiem wyróżniającym jest właśnie pochodzenie z małych, rodzinnych gospodarstw na Podlasiu. Nie bez znaczenia dla jakości finalnego produktu, jest również fakt, że Podlasie należy do jednych z najczystszych i najbardziej ekologicznych regionów Polski. Początkowo specjalnie wyselekcjonowane mięso z kurczaka zarezerwowane było tylko dla mieszkańców tego regionu, ale dziś spotkać je już można w sprzedaży na terenie całej Polski. W ladach chłodniczych w dobrych supermarketach lub w sklepach mięsnych nie powinno zabraknąć kurczaka zagrodowego w całości, filetów z piersi kurczaka ani mięsa porcjowanego. Z każdego z tych produktów przygotować można pyszne potrawy, które wyróżniać się będą niezwykłym smakiem i aromatem.

Cechy chowu, a cechy mięsa

Chów zagrodowy charakteryzuje się kilkoma cechami, które odróżniają go znacząco od chowu na wielkich kurzych fermach. Przede wszystkim kurczaki mają dostęp do zagrody (stąd nazwa), mogą zatem swobodnie biegać, z czego chętnie korzystają. Poza tym czas chowu zagrodowego jest o połowę dłuższy, a żywienie odbywa się wyłącznie w oparciu o karmę roślinną zawierającą liczne surowce mineralne i witaminy, dzięki którym nie ma konieczności podawania antybiotyków. Wszystkie te cechu wpływają znacząco na jakość i smak mięsa. Można śmiało powiedzieć, że będą one wyczuwalne nie tylko dla koneserów. Porównując zwykłego kurczaka z zagrodowym od pierwszego spojrzenia zauważymy, że mięso jest mniej otłuszczone, regularniej umięśnione, a jego skórka jest cieńsza. Nic zatem dziwnego, że kotlety przyrządzone z filetów z piersi kurczaka albo udka czy skrzydełka pieczone na ruszcie smakować będą wybornie; mięso wyda się kruche i delikatne, a rosół z porcji rosołowej wyjdzie taki, że palce lizać.

Zdrowe gotowanie z Zagrodowym

Zastanawiając się zatem nad zakupem mięsa na niedzielny obiad dla rodziny nie powinniśmy już mieć dylematów. Za wyborem produktów z kurczaka zagrodowego przemawia ich smak, a także walory zdrowotne oraz mniejsza ilość tłuszczu. Jako świadomi konsumenci powinniśmy dbać o zdrowe i bezpieczne produkty na naszych stołach sprawdzając ich pochodzenie oraz proces produkcji. Poza tym, jeśli nie chcemy się zbytnio męczyć w kuchni, przygotujmy coś na bazie filetu z piersi kurczaka. Przepisów na pomysłowe przygotowanie tego delikatnego mięsa nie brakuje, a inspiracje czerpać można z różnych kuchni świata. Doskonale smakować będzie filet z kurczaka przyprawiony na przykład curry albo chilli, a nawet sosem sojowym. Jeśli jednak nie lubimy eksperymentów, po prostu zanurzmy ubite tłuczkiem mięso w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie obtoczmy w bułce tartej i wrzućmy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Po przyrumienieniu na złoty kolor,filety z piersi kurczaka gotowe będą do podania w ich najbardziej tradycyjnej odsłonie.

Chyba nikt nie ma już wątpliwości na bazie jakiego mięsa przygotować pyszne pieczyste, rosół lub de volaille. Więcej informacji na temat kurczaka zagrodowego naleźć można tutaj: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/produkty/kurczak-zagrodowy-caly-3/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline