Kuchnie świata

Co wyróżnia kuchnię indyjską?

Wielu kucharzy i znawców kuchni podkreśla, że kuchnia indyjska jest mieszaniną różnych tradycji kulinarnych. Swoje inspiracje czerpie z islamu, chrześcijaństwa, hinduizmu i buddyzmu. Kuchnia indyjska Łódź staje się coraz bardziej popularna w Polsce dzięki bogactwu przypraw i egzotycznych dań. Dość często jest wybierana na lunch Łódź przez pracowników firm i biur.

Rodzaje kuchni indyjskiej

Indie są bardzo rozległe geograficznie, dlatego ciężko mówić o wspólnych cechach całego państwa w kwestii kuchni. Kuchnia indyjska Łódź przyjmuje więc podział regionalny, który jest uzależniony od lokalnych tradycji, wierzeń oraz klimatu konkretnej części kraju. Ten rodzaj kuchni dzieli się więc na północną i południową. Na północy dominują muzułmanie, którzy preferują baraninę, a na południu znajdziemy głównie dania wegetariańskie i dania z ryb. Najbardziej znane danie kuchni indyjskiej to curry, czyli mięso z przyprawami podawane z warzywami. Danie to dość często jest wybierane jako jedzenie na dowóz Łódź. Na północy Indii znajdziemy również dużą ilość podpłomyków, czyli chlebków w kształcie placka. Wszystko dzięki rozległej uprawie pszenicy. Charakterystycznym napojem jest lassi, a jego bazę tworzy jogurt doprawiony cukrem, solą i zawierający owoce. Wśród dań wegetariańskich znajdziemy dodatki z miąższu i mleczka z kokosów, naleśniki z mąki ryżowej lub różnorodne placki.

Przyprawy

Indie są krajem, w którym królują różnorodne aromatyczne przyprawy. Śmiało można stwierdzić, że kuchnia indyjska Łódź jest tworzona na bazie świeżych i egzotycznych przypraw. Zaliczymy do nich: kumin, szafran, kardamon, imbir, pieprz i chili. Lunch Łódź dzięki przyprawom pozwoli podkreślić smak wielu potraw. Wymienione przyprawy można dodać do dań wegetariańskich oraz mięsnych.

Tradycja spożywania posiłków

Jedzenie w Indii jest swego rodzaju rytuałem, a każdy posiłek jest bardzo ważnym momentem w ciągu dnia. Jest to niezależne od sytuacji materialnej danej rodziny i wywodzi się z tradycji. Posiłek jest celebrowany poprzez serwowanie potraw uzależnionych od wyznania i pochodzenia etnicznego rodziny. Niezwykle ważną tradycją kulinarną jest masala, czyli indywidualnie skomponowane mieszanki smaków. W przypadku Indii konsumpcja jest więc nie tylko dostarczaniem organizmowi składników odżywczych, a stanowi swego rodzaju zbliżenie domowników i wspólne spędzanie czasu. Kuchnia indyjska jest często wybieranym jedzeniem na dowóz Łódź, ponieważ pozwoli na kulinarną podróż pełną uniesień smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline