Kuchnia grecka

Tzatziki

Tzatziki to pyszny grecki sos podawany praktycznie do wszystkiego – mięsa(we wszelakiej postaci), warzyw, kanapek czy nawet jako dip do czipsów. W Grecji tzatziki są podawane głównie jako przystawka i sos do mięs z grilla. U nas w kraju tzatziki zyskały popularność podawane razem z gyrosem. Sos to głównie jogurt(koniecznie typu greckiego – jest on gęsty i nadaje sosowi gęstą konsystencję która jest jak najbardziej pożądana), ogórek i czosnek. Polecam też dodać do sosu inne warzywa – np. pokrojoną w słupki marchewkę czy koperek.

Składniki:
2 duże ogórki,
2-3 ząbki czosnku,
400 gram jogurtu greckiego,
1 łyżka octu winnego,
sól i pieprz

Uyte ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach – posolić i odstawić na kilka minut. Powstały sok dokładnie odcisnąć.Do jogurtu dodajemy sprasowane ząbki czosnku (ilość zależy od indywidualnych upodobań, ja sama bardzo lubie sos czosnkowy więc często dodaje do tzatzików nawet do 3-4 ząbków), odciśnięte ogórki i łyżkę octu winnego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tzatziki najlepiej smakują schłodzone także polecam odstawić sos na minimum godzinę do lodówki.

Sos można przygotować także bez czosnku i octu winnego, za to z jedną z specjalnych przypraw tzatziki. Wtedy wystarczy tylko jogurt, ogórek i przyprawa.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline