Masz w lodówce kukurydzę Pudliszki lub Dawtona? Nie masz na nią pomysłu? Pozwól się zainspirować! Można z niej przyrządzić wiele kreatywnych dań. Pasuje do potraw śniadaniowych, na lunch czy kolację. Odkryj nasze TOP 5 najlepszych dań z kukurydzą w roli głównej. Nie powstydziłaby się ich nawet Magda Gessler lub Beata Śniechowska!
Często sięgamy po przepisy na wymyślne potrawy, gdyż staramy się być kreatywni. Zapominamy za to o prostych i smacznych produktach, takich jak kukurydza, z które możesz przyrządzić szybkie danie, idealne na lunch czy kolację. Na pewno znajdziesz w swojej lodówce kukurydzę Pudliszki, Develey czy Dawtona. Nie trzeba oglądać programów kulinarnych, mimo że warto podglądać, jak gotuje Beata Śniechowska i inni popularni kucharze MasterChefa, aby przygotować wyjątkowe śniadanie lub kolację z kukurydzą.
Frittata
Włoska frittata to naprawdę prosta potrawa, ale za to niebanalna ze względu na dodatki. To masa przyrządzana z jajek i śmietany, zapiekana np. z szynką, dowolnymi warzywami i ziołami, serem lub też owocami! Danie jest lekkie i aromatyczne, a przy tym sycące. Warto eksperymentować i dodać do ciasta np. kukurydzę Pudliszki, aby nadać potrawie słodyczy i chrupkości. Polecamy też wersję ze szpinakiem i ulubionym serem.
Quinoa w meksykańskim stylu
Warto łączyć różne produkty – świetnie nam znaną kukurydzę z modną od niedawna komosą ryżową. Wystarczy ugotować quinoę w bulionie, a następnie doprawić papryką, kminem rzymskim, chili, czosnkiem, ostrą papryką i świeżą kolendrą. Teraz wystarczy dodać awokado, kukurydzę, pomidory i fasolę, aby całość była gotowa do serwowania!
Pieczona kukurydza
Kukurydza Pudliszki to produkt sprzedawany w puszce – i w tej postaci zwykle mamy ją w domu. Jeśli jednak masz świeże warzywo, upiecz je i serwuj z masłem czosnkowym lub chili. Wystarczy natrzeć kolby ulubionymi ziołami i przyprawami, np. papryką, solą, pieprzem i natką pietruszki, posmarować masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Podobny efekt uzyskamy, grillując ją! Ewentualnie można też ugotować kolby, ale ten proces obróbki odbiera im nieco smaku.
Chleb kukurydziany
Odkąd nastała moda na dietę bezglutenową, kukurydza wraca do łask! Można z niej szybko przyrządzić mąkę, która posłuży za bazę do chleba. Wystarczy kupić drożdże, masło i ulubione zioła oraz dodatki np. suszone pomidory, czarnuszkę, ziarna słonecznika itd., aby samodzielnie upiec bezglutenowe pieczywo. Z ciasta powstaną też pyszne bułki!
Papryki faszerowane po meksykańsku
Kukurydza – Pudliszki w puszce lub świeża – kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią meksykańską. Możesz zatem nafaszerować papryki lub pomidory mielonym mięsem i ryżem. Masę trzeba odpowiednio doprawić oraz wzbogacić o dodatki. Warto użyć do tego m.in. kukurydzy, sosu sojowego, sera typu cheddar, passaty pomidorowej i świeżych ziół.