Białe wina posiadają wielu zwolenników, szczególnie osoby lubiące orzeźwiające smaki i świeże aromaty. Białe wina są produkowane niemal na całym świecie, ale za najlepsze uchodzą: francuskie chardonnay, niemiecki riesling, a także sauvignon blanc – szczególnie wyróżnia się tu produkowane w Dolinie Loary i Nowej Zelandii.
Podanie białego wina
Jeśli chodzi o podanie białego wina, to powinno podawać się je w kieliszkach, które posiadają wyższą czaszę niż te, które są przeznaczone do win czerwonych. Szkło najlepiej, aby było przezroczyste i podkreślało odcień wina, które zależnie od szczepu będzie miało różne odcienie koloru żółtego, a nawet brązowego. Przy nakryciu stołu, warto pamiętać, że kieliszki, ze względu na fakt, iż większość ludzi jest praworęczna, powinny być ustawione po prawej stronie talerza – mniej więcej na godzinie pierwszej lub drugiej. Wino białe powinno mieć niższą temperaturę niż wino czerwone, przy czym nie należy podawać go prosto z lodówki – zbyt niska temperatura zamyka aromaty.
Temperatura wina
Lekkie wina powinny mieć w chwili podania temperaturę 8-100 C, wina słodkie od 6 do 12, a wina musujące od 7 do 100 C. Bardzo ważny jest fakt, że białe wino powinno być użyte w przeciągu kilku godzin od otwarcia, inaczej traci swoje właściwości. Wino czerwone jest fermentowane w beczkach, a białe (prócz wina tokaj) rozlewane jest od razu do butelek. Nie ma więc tu racji bytu zasada „im starsze, tym lepsze”. Białe wino jest jednak nie mniej szlachetne od wina czerwonego i stanowi wspaniałe uzupełnienie wielu potraw.
Dobór potraw
Do niedawna zasady doboru win były mocno restrykcyjne, jednak w dzisiejszych czasach sommelierzy dobierają do dań mięsnych również wina białe, a do ryb wina czerwone, co do tej pory było nie do pomyślenia. Oczywiście wszystko zależy od specyfiki i aromatów danego wina. Jeśli więc przyjmujemy gości i nie czujemy się pewni co do doboru – warto trzymać się znanych zasad i nie eksperymentować. Wina białe będą bez wątpienia trafnym wyborem w przypadku przekąsek i dań głównych bazujących na: warzywach, chudych serach, rybach, owocach morza, drobiu, cielęcinie, a także jagnięcinie. Białe deserowe słodkie lub półsłodkie wino, świetnie uzupełni desery takie jak lody, ciasta, kremy, budynie czy kawa.