Dobrze spienione mleko to podstawa niejednej kawy. W kawiarniach i restauracjach mleko spieniane jest pod ciśnieniem, za pomocą gorącej pary. Jak spienić mleko w sytuacji, gdy nie dysponujemy profesjonalnym ekspresem do kawy?
Profesjonalne spieniacze mleka do kawy
W kawiarniach i restauracjach, spienianie mleka do kawy wykonywane jest za pomocą dyszy parowej wbudowanej w ekspresy kolbowe. Dysza emituje gorącą parę wodną, jednocześnie podgrzewając mleko i napowietrzając je. Dzięki takiej procedurze mleko jest spieniane i powstaje delikatna, mleczna pianka. Niektóre domowe modele ekspresów również wyposażone są w dysze parowe, dzięki czemu wykonanie pysznej kawy z mlekiem możliwe jest w każdym domu.
Spieniacze mleka do kawy
Domowe spieniacze mleka do kawy dzielą się na ręczne, elektryczne oraz te, zasilane na baterie. Spienienie mleka przy ich użyciu nie jest trudne i zajmuje maksymalnie 5 minut. W zależności od rodzaju spieniacza, mają one różną skuteczność, jednak niezwykle trudno jest uzyskać podobną jakość pianki, jak w przypadku dysz parowych. Spieniacze mleka do kawy dostępne na rynku to:
– spieniacze na baterie – dużą wadą większości domowych spieniaczy jest konieczność uprzedniego podgrzania mleka do temperatury 65 stopni Celsjusza. Tak jest i w tym przypadku. W pojemniku z podgrzanym mlekiem należy umieścić spieniacz na baterie, a następnie włączyć urządzenie, aby tworzyło wir. Powstała pianka powinna być gładka, jeśli na jej powierzchni znajdują się bąbelki powietrza, dnem pojemnika należy uderzyć kilkukrotnie o twardą powierzchnię;
– tłokowe spieniacze mleka – te spieniacze należą do ręcznych ubijaków mleka, w których wykorzystywany jest system tłokowy. Tłokowe spieniacze mleka do kawy składają się z niewielkiego dzbanka oraz pokrywki z sitkiem oraz tłoczkiem. W celu spienienia mleka, do dzbanka wlewamy podgrzane mleko i energicznie podnosimy i opuszczamy tłoczek. Taki ruch sprawia, że sitko umieszczone na pokrywce spieniacza tworzy delikatną piankę;
– elektryczne spieniacze mleka – urządzenia te posiadają zróżnicowane programy do spieniania mleka. Spienienie mleka w elektrycznym spieniaczu jest bardzo proste. Do pojemnika należy wlać odpowiednią ilość zimnego mleka i ustawić program. Po włączeniu urządzenia, mleko zostaje podgrzane i spienione.
Blender lub mikser
Jeśli nie posiadamy dedykowanych urządzeń do spieniania mleka, dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z blendera lub miksera. Mleko należy uprzednio podgrzać, a następnie miksować na małych obrotach, aż do uzyskania pożądanego efektu w postaci puszystej pianki.
Słoik z zakrętką
Ten domowy sposób jest zdecydowanie najprostszy i najtańszy w wykonaniu. Do spienienia mleka potrzebny jest słoik ze szczelną pokrywką. Mleko o temperaturze pokojowej należy wlać do słoika, do 3/4 jego wysokości. Następnie przez kolejnych 30 sekund należy potrząsać energicznie słoikiem w celu stworzenia pianki. Po tym czasie słoik z zawartością wstawiamy do mikrofalówki i podgrzewamy. Tak powstała pianka stanowi bazę do latte lub cappuccino.
Spieniacze do mleka można zakupić tutaj.