Wyposażenie lokalu gastronomicznego w odpowiednie sprzęty i akcesoria, jest sporym wyzwaniem, nawet dla doświadczonych właścicieli. W zasadzie ostatnim, o czym myślimy, jest wybór zastawy, na której będziemy serwować nasze dania, czy desery. Jednak takie szczegóły są istotnymi składowymi ogólnej oceny, której klienci dokonują podczas wizyty w naszym lokalu, dlatego powinniśmy zadbać o ich wygląd. Ale co oprócz walorów estetycznych się liczy? I czym w zasadzie porcelana gastronomiczna różni się od tej domowej?
Po pierwsze – wygląd i jakość
Nie powinniśmy oceniać książki po okładce, no właśnie nie powinniśmy, ale i tak to robimy. A z tego względu, my, jako właściciele lokalu gastronomicznego, powinniśmy zadbać o jak najlepszy wygląd naszej porcelany. Przypomnijmy, że na porcelanę składają się talerze, miski, filiżanki, sosjerki, cukierniczki etc. Wysoka estetyka wykonania porcelany, którą wybierzemy, skutkuje lepszym odbiorem całego naszego lokalu, dodatkowo, jeżeli talerze i miski będą wpisywały się w klimat całej restauracji, podwyższy to komfort przebywania w niej i doświadczania kulinarnych uniesień przez klientów. Jednak nie można zapomnieć o jakości zastawy w naszym lokalu, przecież nie chcemy dokupować co miesiąc talerzy, które nie wytrzymały intensywnej eksploatacji, z którą mamy do czynienia w gastronomi.
Pamiętajmy, że porcelana gastronomiczna powinna być nieco grubsza niż ta domowa, ponieważ z jednej strony zmniejsza ryzyko uszkodzeń, a z drugiej dłużej utrzymuje ciepło potraw. Jednym z popularniejszych aktualnych trendów, który łączy ze sobą estetyczny wygląd z wysoką jakością jest Porcelana Royal Crown Derby. Jest to ekskluzywna angielska marka zajmująca się produkcją porcelany od 1750 roku, charakterystyczna dla ich wyrobów jest wysoka jakość, wyjątkowe zdobienia i styl. Produkty tej marki możecie znaleźć w tym sklepie internetowym, oferującym szeroko rozumiane wyposażenie gastronomiczne: https://agusto.pl/608-porcelana-royal-crown-derby.
Po drugie – funkcjonalność
Musimy pamiętać o tym, że porcelana gastronomiczna oprócz dobrej prezencji oraz trwałości musi być także łatwa w myciu, czy przechowywaniu. Uważajmy zatem na porcelanę, która posiada wypustki, wybrzuszenia, czy nadmierne zdobienia, ponieważ mogą one utrudniać szybkie, a zarazem dokładne zmywanie. Dodatkowo uważajmy na wszelkie złocenia, czy kolorowe elementy zastawy, które bez większych problemów sprawdzą się w domowym zaciszu, w gastronomi jednak nie koniecznie.
Wysokie temperatury, które panują w profesjonalnych wyparzarkach, czy zmywarkach nie służą takiemu typowi porcelany. Pamiętajmy również o tym, że warto kupować takie produkty, które później łatwo dokupić, ponieważ po kilku latach użytkowania porcelany, chcąc nie chcąc, część z nich ulegnie zniszczeniu, dlatego starajmy się wybierać sprawdzonych producentów.
Po trzecie – użytkowość
Przecież najważniejszy jest klient i to jego dobrem i wygodą powinniśmy również się kierować. Musimy dobierać zastawę pod warunki panujące w naszym lokalu, o ile mamy duże, wygodne stoliki, nie musimy szczególnie się zastanawiać nad wyborem porcelany. Jednak jeśli nie jesteśmy takimi szczęśliwcami, musimy pamiętać, że talarze nie mogą zajmować zbyt dużej przestrzeni na stole, ponieważ gość będzie przytłoczony i będzie mu niewygodnie, a to z kolei wpłynie na jego decyzję dotyczącą powrotu do naszego lokalu. Pamiętajmy również o wyborze talerzy do zup, otóż najwygodniej jada się w głębokich talerzach, a nie w miseczkach, mimo tego, że są urocze i prezentują się wyjątkowo dobrze, nie utrudniajmy czerpania radości z celebrowania posiłków naszym gościom.
Podczas wyposażania i projektowania naszego lokalu gastronomicznego zapominamy często o tym, jak ważne są detale. Ten artykuł powinien wszystkich uświadomić, że wybór porcelany gastronomicznej nie powinien być przypadkowy. Powinniśmy się kierować przede wszystkim wysoką jakością, estetycznym wyglądem talerzy, misek, czy filiżanek, na które się zdecydujemy. Należy również zwrócić uwagę na ich funkcjonalność oraz wygodę użytkowania.