Porady

Jaki piec gastronomiczny wybrać?

prezent

Trudno wyobrazić sobie restauracje bez pieca gastronomicznego. Choć niektóre ich typy z pewnością mogą funkcjonować bez tego urządzenia, to jednak w większości z nich będzie on niezbędnym narzędziem, który nie tylko pomoże kucharzom w przyrządzaniu fantastycznych potraw, ale również usprawni ich pracę. W artykule zastanowimy się nad tym, jaki piec gastronomiczny wybrać.

Jak dobrać piec gastronomiczny?

Jeśli czytasz ten artykuł to z pewnością postanowiłeś/aś już zakupić piec gastronomiczny. Jednak, czy wiesz co od takiego urządzenia oczekiwać? Podpowiemy Ci na jakie szczegóły warto jest zwrócić uwagę przy wyborze pieca. Przede wszystkim na początku warto jest zastanowić się nad jego przeznaczeniem i technikaliami.

Piec gazowy, czy elektryczny?

To podstawowe pytanie, jakie musimy sobie zadać przed zakupem pieca gastronomicznego. Jednak nie ma w tej kwestii zbyt dużo miejsca na rozmyślania, ze względu na to, że nasz wybór powinien zależeć zwyczajnie od tego, jakie źródło zasilania jest dostępne w lokalizacji naszej restauracji. Jeśli jest to gaz, to wybierzmy piec gazowy. Jeśli natomiast nie ma do niego dostępu, to oczywistym będzie zakup pieca elektrycznego. Eksploatacja pieca gazowego będzie nas mniej kosztować. Jednak z kolei piec elektryczny będzie odrobinę tańszy.

Ile dań serwujesz w ciągu dnia?

Określenie ilości dań, jakie podajesz swoim klientom w ciągu dnia – a w tym także ile razy do ich wydania niezbędny będzie piekarnik – jest niezbędne, aby dobrać odpowiednie urządzenia. Na podstawie tych obliczeń można dopasować wielkość pieca, a także ilość półek znajdujących się w środku. Jeśli chcesz, aby Twoi klienci nie oczekiwali długo na posiłki i chętnie do Ciebie wracali, to koniecznie dopasuj swój narzędzia względem zapotrzebowania.

Jak przygotowujesz dania podawane klientom?

Jeśli osoby pracujące na kuchni dokładnie zapoznają się z możliwościami pieca, to ich praca nie tylko będzie bardziej efektywna, ale zwyczajnie prostsza. Również i klienci na tym skorzystają, gdyż wcześniej będą mogli otrzymywać zamówione dania. Współczesne piece dają znacznie większe możliwości w kwestii przyrządzania potraw. Nie tylko mogą piec, ale również grillować, smażyć, czy nawet gotować na parze. Jeśli w Twojej restauracji podaje się dania, które wymagają różnych rodzajów obróbki termicznej, to zakup takiego urządzenia może być strzałem w dziesiątkę.

Jak długo zajmuje Ci podanie potraw?

Współczesne piece to urządzenia, które pozwolą Ci nie tylko oszczędzić czas, ale również pieniądze. Mogą one zastępować wiele popularnych w kuchniach urządzeń, a także ograniczyć zużycie wody – co jest zawsze mile widziane w gastronomii. Jeśli chcesz skrócić czas podawania potraw w swojej restauracji zastanów się nad wyborem urządzenia wielofunkcyjnego.

Ile możesz zainwestować?

Przy wyborze pieca nie możemy również zapomnieć o kosztach inwestycji. Aby lepiej zapoznać się z aktualną ofertą producentów pieców gastronomicznych, możecie odwiedzić stronę Revolution.pl, na której znajdziecie szeroki wybór urządzeń w różnych cenach – co pozwoli Wam odnaleźć najlepsze dla siebie rozwiązanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline