Śniadanie

Musli na zdrowie

płatki

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, wiele osób rano stawia na musli. I dobrze, ponieważ to zdawałoby się proste danie dostarcza mnóstwa składników odżywczych. Regularnie spożywane pomaga wzmocnić organizm, a nawet pozbyć nadmiaru kilogramów. Jakie zalety niosą ze sobą regularnie spożywane płatki śniadaniowe oraz dodawane do nich składniki?

Energia na wiele godzin

Połączenie wybranych płatków z bakaliami, owocami i mlekiem zapewnia organizmowi solidną dostawę błonnika, witamin i minerałów. Zawartość energetyczna takiego posiłku także nie jest mała, można mieć zatem pewność, że sił wystarczy co najmniej do południa. Musli nie należy jednak traktować jako źródła energii na cały dzień. Żadne danie nie ma aż takiej mocy i nie powinno mieć. Regularne jedzenie kilku niewielkich posiłków dziennie to podstawa zdrowego odżywiania. Wracając jednak do musli, warto zwrócić uwagę na jego pełnowartościowy skład. Ilość poszczególnych witamin zmienia się w zależności od preferowanych dodatków do płatków składników. Jednak nawet prosty przepis dostarcza białka, magnezu, potasu oraz błonnika. Osoby chętnie sięgające po musli, mogą zatem liczyć na lepszą kondycję psychofizyczną.

Sprawnie funkcjonujący organizm

Płatki musli wspierają organizm na wielu polach. Dzięki minerałom zawartym w samych płatkach lepiej funkcjonuje chociażby układ nerwowy. Spora zawartość błonnika korzystnie wpływa na układ pokarmowy, dzięki czemu można pozbyć się uciążliwych zaparć, a nawet wesprzeć swoje wysiłki w kierunku ograniczenia masy ciała. Witaminy to z kolei podstawa w budowaniu odporności i przeciwdziałaniu procesom starzenia. We współczesnym świecie często zapomina się, że jedzenie to swoiste paliwo dla organizmu. Karmiony byle czym nie da z siebie wszystkiego, a z biegiem lat będzie coraz bardziej słabł. Nawet jeżeli chwilowo brakuje czasu czy sił na zmianę nawyków żywieniowych, można zacząć od czegoś prostego. Jak musli na śniadanie. Samodzielne przygotowane jest zdrowsze, nie wymaga jednak szczególnej uwagi. Wystarczy wymieszać płatki z ulubionymi składnikami. Do najchętniej dodawanych należą orzechy, pestki i owoce. Te ostatnie mogą występować w formie świeżej lub suszonej, w zależności od dostępności w poszczególnych porach roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline