Muffinki to świetny pomysł na deser nie tylko dla najmłodszych. Poznaj najlepsze przepisy i pomysły na muffinki wegańskie, bezglutenowe, czekoladowe i inne! Muffin to ciastko w kształcie babeczki, które można przygotować na wiele sposobów i z różnymi dodatkami – np. czekoladą, rodzynkami czy bakaliami. Muffinki są niezwykle popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii jednak również w innych krajach, np. Polsce, zyskują coraz większą popularność. Dowiedz się jak przygotować najlepsze muffinki!
Muffinki wegańskie
Idealną propozycją na deser dla wegan będą z pewnością wegańskie muffiny z bananem i kruszonką. Świetnie nadają się jako przekąska w pracy, a także w momentach gdy odczuwamy spadek energii. Swoją wartość odżywczą zawdzięczają takim składnikom jak m.in. siemię lniane czy orzechy laskowe!
Muffinki bezglutenowe
Z uwagi na to, że coraz więcej osób unika w swojej diecie spożywania glutenu warto mieć pod ręką przepis na muffinki bezglutenowe. Miłośnicy czekolady z pewnością będą zachwyceni czekoladowymi babeczkami bez glutenu. Do ich przygotowania wystarczą jajka, cukier, olej, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, budyń czekoladowy bez glutenu oraz bezglutenowy proszek do pieczenia. Czekoladowe muffinki świetnie nadają się do kawy lub herbaty! Babeczki bez glutenu można również przygotować w wersji bez kakao. Wówczas zamiast budyniu czekoladowego dodajmy budyń śmietankowy.
Zdrowy deser? To możliwe!
Innym, ciekawym pomysłem na deser są muffinki dyniowe bez cukru. Składniki takie jak puree z dyni, mielone migdały, mąka jaglana, siemię lniane, imbir, cynamon, kardamon i orzechy sprawiają, że zawierają dużo cennych składników odżywczych. Z kolei gorzka czekolada nadaje im niepowtarzalnego smaku. Co istotne, ten deser również idealnie nadaje się dla wegan! Szukasz przepisów na wyjątkowe muffinki i babeczki? Wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki i zainspiruj się!
Świetnym pomysłem na zdrowa przekąskę w trakcie dnia są także babeczki śniadaniowe. Przygotowuje się je m.in. z jogurtu naturalnego, płatków owsianych, miodu, jajek, orzechów laskowych i żurawiny. Takie składniki sprawiają, że są pożywne, a na dodatek… przepyszne!
Istnieje nieskończenie wiele przepisów na muffinki. Można przygotowywać je zarówno z dyni lub batatów, jak i z mąki pszennej i cukru. Ponadto, dodawać można do nich swoje ulubione dodatki takie jak np. kawałki czekolady, wiórki kokosowe itp. Co więcej, są proste i szybkie w przygotowaniu, a robienie ich stanowi frajdę dla całej rodziny!