Zdrowie

Leczenie żywieniowe podczas choroby nowotworowej

leczenie_zywieniowe

Podczas choroby nowotworowej, ale i podczas rekonwalescencji po przeszczepie szpiku znaczącą rolę odgrywa odżywianie, które nie tylko pozytywnie wpływa na wsparcie kuracji, ale i ogólny stan zdrowia. Dowiedz się więcej!

Odżywianie podczas leczenia (jaka dieta przy chemii)

Już we wstępnej fazie terapii, lekarz prowadzący może podjąć decyzję o wdrożeniu tzw. leczenia żywieniowego (nutritional support). Jego celem jest nie tylko uzupełnienie diety w niezbędne składniki odżywcze, ale i ogólna poprawa stanu zdrowia osoby dotkniętej chorobą nowotworową lub po przeszczepie szpiku kostnego. Ze względu na obniżoną odporność, pacjenci powinni unikać lub minimalizować ryzyko zakażenia bakteriami oraz wirusami – co wiąże się z dbaniem o higienę zarówno osobistą (m.in. częste mycie rąk) oraz higienę podczas przygotowywania posiłków. Podczas leczenia żywieniowego należy przestrzegać wielu środków ostrożności podczas kupowania oraz przygotowywania posiłków. Ważne, aby dieta była ustalana przez lekarza lub prowadzącego (dieta przy chemioterapii chłoniaka), w niektórych przypadkach pacjent podczas kuracji może skorzystać z preparatów ONS (Oral Nutrition Support) dopasowanych do indywidualnych potrzeb – m.in. wysokoenergetyczne, normoenergetyczne, wysokobiałkowe, normobiałkowe, niskobiałkowe oraz preparaty dopasowane do wymogów związanych z konkretną chorobą, np. niewydolność wątroby lub nerek, chorzy z cukrzycą. Aktualnie nie ma jednak żadnego preparaty przeznaczonego stricte dla osób dotkniętych nowotworem układu krwiotwórczego.

Na co trzeba zwrócić uwagę przy diecie (białaczka chemioterapia dieta)

Pacjenci w pierwszej fazie po przeszczepieniu macierzystych komórek macierzystych potrzebują specjalnego procesu podczas przygotowywania, ale i przechowywania posiłków – do najważniejszych można między innymi zaliczyć:
– nie można przechowywać gotowych potraw
– pamiętaj o unikaniu bezpośredniego dotykania żywności
– sztućce, talerze oraz inne przybory powinny być każdorazowo myte specjalnym płynem do naczyń oraz wyparzone wrzątkiem
– bardzo istotnie jest przechowywanie produktów oraz półproduktów, powinny być one zgodne ze specyfiką określoną na etykiecie np. (masło, wędliny, sery) w lodówce na odrębnych półkach
– podczas zakupów powinno zwracać się na wszelkie oznakowania (warunki przechowywania, data przydatności do spożycia) oraz skład produktu

Szukasz informacji dotyczących diety podczas leczenia chorób nowotworowych? Wejdź na stronę https://www.dkms.pl/pl/naszpikuj-sie-wiedza i dowiedz się więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline