Składniki:
- kurczak ok 1,5kg
- 400g bobu
- kiełbasa chorizo
- pół cebuli
- sól gruboziarnista – garstka
Marynata:
- oliwa
- ostra papryka
- słodka papryka
- majeranek
- piwo tyskie klasyczne wygazowane
- sól
Sposób przygotowania:
Kiełbasę obrać z flaka i pokroić na kawałki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Do miski wrzucić kiełbasę, bób, cebulę i sól gruboziarnistą. Przygotować marynatę z podanych składników w proporcjach odpowiadających naszemu podniebieniu. Kurczaka dobrze sprawić, wymyć i wysuszyć. Natrzeć marynatą od środka. Dodać marynaty do farszu i nafaszerować kurczaka. Resztą marynaty natrzeć dokłądnie kurczaka z zewnątrz. Piec w nagrzanym do 180 stopni Celsiusza piekarniku w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po godzninie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i odkryć naczynie. Co 10 minut podlewać kurczaka sosem. Po 30 minutach od odkrycia kurczaka włączyć termoobieg by lepiej zarumienić skórkę. Po kolejnych 10 minutach kurczak nadaje się do wyciągnięcia i podania. Smacznego!







Klasyczny polski kurczak!