Napoje

Koktajle owocowo-kawowe na wiosnę i lato

Wiosną i latem szukamy sposobów na szybkie orzeźwienie. Świetnym pomysłem na nie może być kawowy koktajl z dodatkiem owoców.

Jego przyrządzenie zajmie zaledwie kilka chwil, a dzięki wielu możliwościom łączenia różnych produktów za każdym razem możemy cieszyć się nowym orzeźwiającym smakiem. Wszystko, czego potrzebujemy, aby zagwarantować sobie pyszną dawkę ochłodzenia w gorący dzień to blender, który równie skutecznie możemy zastąpić wysokim słoikiem z nakrętką, aromatyczną kawę i sezonowe owoce, na które będziemy mieć aktualnie ochotę. Poniżej kilka przepisów na porcję owocowo-kawowego orzeźwienia. Więcej pomysłów znajdziesz na przepisynakawe.pl

Zaczynamy od przepisu na kawowy koktajl z dodatkiem pożywnych owoców

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • szklanka maślanki
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • banan
  • duże jabłko
  • gruszka

Zaczynamy od dokładnego umycia owoców. Banana kroimy w plasterki. Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na kawałki. Owoce zalewamy maślanką, dodajemy kawę i wszystko razem blendujemy. Przygotowany koktajl przelewamy do szklanki. Możemy uzupełnić kostkami lodu.

Przepis na owocowy koktajl, którym z powodzeniem możemy zastąpić porcję porannej kawy

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka miodu
  • jagody
  • czarna porzeczka
  • gałka lodów jagodowych

Owoce dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do wysokiego naczynia przelewamy mleko, wsypujemy kawę i mieszamy aż do momentu, w którym kawa całkowicie się rozpuści. Dodajemy jogurt, owoce, miód i ponownie mieszamy. Na sam koniec koktajl uzupełniamy lodami i miksujemy przy pomocy blendera przez kilka sekund. Gotowy napój przelewamy do pucharka i dekorujemy jagodami.

Koktajl jagodowo – kawowy, który doskonale sprawdzi się jako deser w upalny dzień

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • 500g jogurtu naturalnego
  • jagody (ok. 100 g)
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 10 listków mięty
  • bita śmietana
  • rurki waflowe do dekoracji

Owoce i liście mięty dokładnie płuczemy, a następnie wraz z jogurtem, kawą, cukrem pudrem umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy kleksem bitej śmietany oraz rurkami waflowymi.

A oto przepis na truskawkowo – kawowy koktajl dla wszystkich miłośników letnich smaków

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • szklanka wody
  • 100 ml mleka
  • pół banana
  • dojrzałe truskawki (ok. 10 szt.)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego

Przygotowanie koktajlu zaczynamy od bardzo dokładnego umycia i odsączenia owoców. Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy wystudzoną kawę do foremek na lód i zamrażamy. Owoce wraz z trzema kostkami kawy, mlekiem oraz cukrem umieszczamy w blenderze i miksujmy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, uzupełniamy pozostałymi kostkami zamrożonej kawy.

Kawowo-śliwkowy koktajl z miodową nutką

Potrzebne składniki (na dwie kawy):

  • 400 g. śliwek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 duży jogurt
  • 2 łyżki miodu
  • 3 banany

Jeśli używamy mrożonych śliwek, przed przygotowaniem koktajlu należy je odrobinę rozmrozić. Świeże owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Możemy uzupełnić kostkami lodu.

Pyszny i pożywny koktajl ananasowo – kawowy

Potrzebne składniki (na jedną kawę):

  • 4 plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
  • banan
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody

Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki, a banana w plasterki. Owoce wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline