Wiosną i latem szukamy sposobów na szybkie orzeźwienie. Świetnym pomysłem na nie może być kawowy koktajl z dodatkiem owoców.
Jego przyrządzenie zajmie zaledwie kilka chwil, a dzięki wielu możliwościom łączenia różnych produktów za każdym razem możemy cieszyć się nowym orzeźwiającym smakiem. Wszystko, czego potrzebujemy, aby zagwarantować sobie pyszną dawkę ochłodzenia w gorący dzień to blender, który równie skutecznie możemy zastąpić wysokim słoikiem z nakrętką, aromatyczną kawę i sezonowe owoce, na które będziemy mieć aktualnie ochotę. Poniżej kilka przepisów na porcję owocowo-kawowego orzeźwienia. Więcej pomysłów znajdziesz na przepisynakawe.pl
Zaczynamy od przepisu na kawowy koktajl z dodatkiem pożywnych owoców
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- szklanka maślanki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- banan
- duże jabłko
- gruszka
Zaczynamy od dokładnego umycia owoców. Banana kroimy w plasterki. Jabłko i gruszkę obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na kawałki. Owoce zalewamy maślanką, dodajemy kawę i wszystko razem blendujemy. Przygotowany koktajl przelewamy do szklanki. Możemy uzupełnić kostkami lodu.
Przepis na owocowy koktajl, którym z powodzeniem możemy zastąpić porcję porannej kawy
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka miodu
- jagody
- czarna porzeczka
- gałka lodów jagodowych
Owoce dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Do wysokiego naczynia przelewamy mleko, wsypujemy kawę i mieszamy aż do momentu, w którym kawa całkowicie się rozpuści. Dodajemy jogurt, owoce, miód i ponownie mieszamy. Na sam koniec koktajl uzupełniamy lodami i miksujemy przy pomocy blendera przez kilka sekund. Gotowy napój przelewamy do pucharka i dekorujemy jagodami.
Koktajl jagodowo – kawowy, który doskonale sprawdzi się jako deser w upalny dzień
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
- 500g jogurtu naturalnego
- jagody (ok. 100 g)
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 10 listków mięty
- bita śmietana
- rurki waflowe do dekoracji
Owoce i liście mięty dokładnie płuczemy, a następnie wraz z jogurtem, kawą, cukrem pudrem umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy kleksem bitej śmietany oraz rurkami waflowymi.
A oto przepis na truskawkowo – kawowy koktajl dla wszystkich miłośników letnich smaków
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
- 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- szklanka wody
- 100 ml mleka
- pół banana
- dojrzałe truskawki (ok. 10 szt.)
- 2 łyżeczki cukru brązowego
Przygotowanie koktajlu zaczynamy od bardzo dokładnego umycia i odsączenia owoców. Kawę zalewamy gorącą wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy wystudzoną kawę do foremek na lód i zamrażamy. Owoce wraz z trzema kostkami kawy, mlekiem oraz cukrem umieszczamy w blenderze i miksujmy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, uzupełniamy pozostałymi kostkami zamrożonej kawy.
Kawowo-śliwkowy koktajl z miodową nutką
Potrzebne składniki (na dwie kawy):
- 400 g. śliwek (mogą być mrożone)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 duży jogurt
- 2 łyżki miodu
- 3 banany
Jeśli używamy mrożonych śliwek, przed przygotowaniem koktajlu należy je odrobinę rozmrozić. Świeże owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Możemy uzupełnić kostkami lodu.
Pyszny i pożywny koktajl ananasowo – kawowy
Potrzebne składniki (na jedną kawę):
- 4 plastry ananasa (może być świeży lub z puszki)
- banan
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki, a banana w plasterki. Owoce wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w blenderze i dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanki i uzupełniamy kostkami lodu.