Diety towarzyszą ludziom już od bardzo dawna. Mniej lub bardziej rozsądne, towarzyszyły człowiekowi zapewne już od stuleci, chociaż kiedyś, z racji niedoboru jedzenia, nie były raczej odchudzające.
Moda, czy nie?
Diety towarzyszą ludziom już od bardzo dawna. Mniej lub bardziej rozsądne, towarzyszyły człowiekowi zapewne już od stuleci, chociaż kiedyś, z racji niedoboru jedzenia, nie były raczej odchudzające. W obecnych czasach, w krajach wysoko rozwiniętych większość społeczeństwa cierpi na nadmiar jedzenia, gdy znowu w innych rejonach świata panuje głód. W pierwszym przypadku mnogość najróżniejszego jedzenia w wielkich sklepach powoduje, że bez względu na zasobność portfela, każdy znajdzie coś dla siebie. Paradoksalnie jednak, im taniej, tym gorzej, bo producenci tną koszty tworząc jedzenie niskiej jakości, najczęściej oszukiwane poprzez dodawanie dozwolonych substancji, ale mimo wszystko niezdrowych. Bardzo dobrej jakości warzywa, mięsa kosztują często dwukrotnie więcej i trzeba dużej świadomości, aby wybrać to, co jest zdrowsze mimo wyższej ceny. Kupić mniej, ale lepszej jakości.
Obecnie bardzo dużo ludzi wybiera bycie fit. Oznacza to, że decydują się na świadomy wybór lepszego jedzenia, często poparte jest to gotowaniem w domu, bo wtedy wiadomo, co jest w danej potrawie. Taki styl życia wiąże się też z większą aktywnością ruchową. Część ludzi spędza godziny w siłowni, ale nie jest to konieczne, bo wystarczy zrezygnowanie z samochodu w mieście na rzecz roweru, albo dłuższy spacer zamiast przejeżdżania całej trasy autobusem komunikacji miejskiej. Cieszy widok oblężonych ścieżek rowerowych. Przy przejściach przez skrzyżowanie tworzą się na czerwonym świetle wręcz korki rowerowe, ale nikt z tego nie robi problemu. W odróżnieniu od korków samochodowych, jest to chwilowe zjawisko i nie tak frustrujące.
Jedzenie poza domem
Gotowanie w domu w zgodzie z wybraną, pasującą danemu człowiekowi dietą wymaga dobrej organizacji, bo najpierw potrzebny jest plan posiłków, później stworzenie według tego listy zakupów, zrobienie tych zakupów i samo gotowanie. Nie trzeba godzinami tkwić w kuchni, bo jest bardzo wiele potraw prostych, mało absorbujących i szybkich do wykonania. Dobrym systemem jest wieczorne gotowanie lub wczesnym rankiem. Wtedy można przygotować do pojemników wszystkie posiłki i wystarczy je ze sobą zabrać i jeść, aby nie było pokusy jedzenia łatwych rzeczy typu pączki, ciastka lub cokolwiek, co jest łatwo dostępne w miejscu pracy.
Dobrym systemem jest poświęcenie jednego dnia na gotowanie, pieczenie, a potem poporcjowanie tego i zamrożenie. Wystarczy tylko wyjąć porcję odpowiednio wcześniej i rozmrozić. Podstawą jest dobry, dopasowany do naszego życia plan działania.
Zdarzają się sytuacje wyjątkowe, gdy z jakichś względów nie udało nam się zabrać własnego posiłku lub zjedzenie jego w danym miejscu jest niemożliwe. Jednym z takich miejsc jest restauracja (np. http://restauracjaforma.pl/ ), gdzie konsumpcja własnych rzeczy nie jest możliwa. Taszczenie pojemników na spotkanie towarzyskie lub biznesowe jest również niezbyt dobrze widziane. Co zrobić w takich chwilach?
Po pierwsze, nie przejmować się tym. Stres powoduje wydzielanie kortyzolu, a tym samym przeszkadza w uzyskiwaniu pożądanych efektów. Spotkania biznesowe rządzą się swoimi prawami, a spotkania towarzyskie mają przede wszystkim dawać radość, więc nie warto niszczyć tego i dokładać sobie zmartwień w postaci jedzenia. Warto wybrać dobry, sprawdzony lokal, których np. w Białymstoku nie brakuje. Każdy kelner powinien znać składniki potrawy, dzięki czemu możemy wybrać to, co przede wszystkim nie szkodzi naszemu stylowi życia i diecie. W razie nieznajomości składu, można poprosić o informacje osoby przygotowujące posiłek i wspólnie dobrać odpowiednią potrawę. Grunt to się za bardzo nie przejmować.