Jarmuż przebojem wdarł się do naszych kuchni, wypierając szpinak, który kilka sezonów królował jako główny składnik sałatek, sosów i koktajli. O daniach z jarmużem chętnie opowiadają celebryci, sięgają po niego znane gwiazdy kulinarne, a także mniej znani kucharze, których potrawy zamawiamy w bistro-barach i restauracjach. Skąd taka popularność jarmużu? Czy rzeczywiście roślina ta ma same zalety?
Jarmuż przebojem wdarł się do naszych kuchni, wypierając szpinak, który kilka sezonów królował jako główny składnik sałatek, sosów i koktajli. O daniach z jarmużem chętnie opowiadają celebryci, sięgają po niego znane gwiazdy kulinarne, a także mniej znani kucharze, których potrawy zamawiamy w bistro-barach i restauracjach. Skąd taka popularność jarmużu? Czy rzeczywiście roślina ta ma same zalety?
Jarmuż należy do rodziny kapustowatych, z której wywodzą się np. bardzo popularne brokuły, Bogactwo jego właściwości znane było już w starożytności, a dziś uznawane jest za jedno z najbardziej pożywnych roślin, wykorzystywanych zarówno w dietach odchudzających, jak i antynowotworowych czy po prostu zdrowych.
Liście jarmużu są kędzierzawe, długie o zielonym lub fioletowym kolorze. To właśnie w nich znajdują się bogate wartości odżywcze. Aby je zachować koniecznie pamiętajmy, by jarmuż jeść surowy bądź gotowany na parze przez zaledwie 3-4 minuty.
Jarmuż – właściwości
Najważniejszą zaletą jarmużu, którą charakteryzują się i inne warzywa kapustowate, jest zawartość sulforanu. Jest to przeciwutleniacz mający silne działanie antynowotworowe. Dieta antyrakowa bogata w jarmuż sprzyja ochronie organizmu przed rakiem jelit, prostaty, krtani czy płuc.
Właściwości antynowotworowe jarmużu to nie jedyna jego zaleta. Roślina ta jest bowiem bogata w błonnik, który sprzyja poczuciu sytości, warzywo jest więc idealne dla osób dbających o linię. Nie zawiera także prawie wcale tłuszczu, za to jest prawdziwą skarbnicą żelaza. Sałatka z jarmużu będzie też bogactwem witamin: K, A, C, a także wapnia i potasu.
Jarmuż – z czym to się je?
Jarmuż najlepiej spożywać na surowo. Doskonały jest jako baza do sałatek czy pożywnych koktajli warzywnych. Warto jednak pamiętać, że liście jarmużu poza sezonem zimowym mają lekko gorzki smak, należy więc zadbać o odpowiednie przyprawy i dodatki.
Zblanszowany jarmuż użyć można do makaronu lub warzywnej tarty, zmiksowany z oliwą z oliwek i parmezanem – jako pyszne i zdrowe pesto. Możemy również dodać kilka listków do gotującej się zupy, aby wzbogacić jej smak jarmużem. Zróbmy to jednak pod sam koniec gotowania, bo jak wspomnieliśmy, długie gotowanie pozbywa go wartości odżywczych.
Dla osób dbających o linię i zdrowe samopoczucie polecamy pyszny koktajl z jarmużem. Przepis pochodzi z serwisu www.Modny-DOM.pl, gdzie w dziale „Modne gotowanie” znaleźć można setki zdrowych i smacznych pomysłów na dietetyczne potrawy.
Koktajl z jarmużem – dla zdrowia, urody i… figury
- garść liści jarmużu
- 1 banan
- 1 kiwi
- 1 słodkie jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- listek mięty do dekoracji
Owoce i jarmuż wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładki koktajl. Przelewamy do szklanki i dekorujemy listkiem mięty, który orzeźwi smak koktajlu.
Jarmuż można miksować z innymi warzywami i owocami. Warto wybierać słodkie jabłka czy pomarańcze, które złagodzą gorzkawy smak jarmużu. Nie zapominajmy także o soku z cytryny – jest idealny do zbicia smaku goryczy. Koktajl możemy urozmaić również o łyżeczkę miodu, która nada mu słodkości, jednocześnie wzbogacając składnikami odżywczymi.
Aby koktajl był jeszcze bardziej pożywny i na długo pozostawił uczucie sytości, do blendera warto dodać trochę siemienia lnianego, który zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
Źródło: www.dom.pl