Kebab zawitał do Europy z Bliskiego Wschodu, gdzie w pierwotnej wersji był podawany jako mięsny szaszłyk. Sposób podania oraz przyrządzania mięsa zmieniał się na przestrzeni czasu. Mięso na tradycyjny kebab turecki było opiekane na poziomym ruszcie. Następnie szpikulec zamieniono na pionowy, na którym pojawiło się wiele sztuk mięsa zbitych ze sobą i intensywnie przyprawionych dla wydobycia tradycyjnego smaku i aromatu. Kebab opiekany jest w każdej warstwie, dzięki temu, że nawet do punktów, w których mięso zostało nacięte, dociera ciepło pieca.
Dlaczego kebab opiekany kojarzy się z fast foodem?
Tradycyjny turecki kebab został napiętnowany w momencie, gdy zawitał do Europy. Wówczas powstało mnóstwo przydrożnych barów, które serwowały lepszej lub gorszej jakości dania na bazie opiekanego mięsa. Wiele z nich zyskało miano fast foodów, przede wszystkim ze względu na wątpliwa jakość swoich produktów oraz bardzo szybki czas podania zamówienia. Niestety wiązało się to również z niedbałością w procesie przyrządzania jedzenia, które odbijało się na walorach estetycznych i smakowych potrawy. W Polsce jest to jedna z najpopularniejszych potraw towarzyszących powrotom z weekendowej imprezy, dlatego nie kojarzy się nam zbyt elegancko. Chcemy jednak odczarować ten obraz, dlatego poświęcimy chwilę historii tego dania aby przywrócić mu dawne honory.
Rodowód prawdziwego, tureckiego kebabu mówi o nim jednak zupełnie coś innego. Kiedy powstała w Istambule pierwsza restauracja serwująca kebab, odwiedzała ją tylko elita oraz wąskie grono celebrytów o bardzo wysublimowanych gustach i wrażliwych podniebieniach. Oznacza to, że oryginalnie kebab opiekany był uważany za danie wykwintne i bardzo eleganckie, pożądane wręcz wśród śmietanki towarzyskiej.
Jaki obraz kebabu opiekanego istnieje w Turcji?
Musimy pamiętać, że standardowy kebab ma kilkadziesiąt różnych wcieleń. My, Europejczycy znamy kilka sposobów jego podania: z pitą, w tortilli, z frytkami, z sałatkami. Znamy również wegetariańskie wersje tego dania, tzw. “falafele”. Dla Turków kebab, który jest najbardziej ceniony, serwowany jest w wykwintnych restauracjach. Samo słowo “kebab” oznacza “opiekane”, “pieczone”, co przywodzi na myśl genezę powstania dania. Wszystko rozpoczęło się od poznania mięsa opiekanego na rusztach i rożnach. Taki sposób obróbki cieplnej stosowany był od zarania dziejów, od momentu, w którym ludzkość odkryła, jak posługiwać się ogniem i do czego on służy.
Turcy zaadaptowali kebab opiekany na kilka własnych, zróżnicowanych sposobów. Dzięki temu powstała mieszanka smaków i aromatów, która wywoływała istną eksplozję kulinarną w ustach klienta restauracji. Kuchnia turecka jest bardzo intensywna, zarówno w smaku, jak i zapachu. Turcy cenią sobie przyprawy, który nadają charakterystycznych cech poszczególnym daniom. Kebab początkowo miał charakter przypominający szaszłyk, natomiast dziś znamy go w wersji shoarmy lub gyrosu, czyli posiekanych kawałków opiekanego mięsa, intensywnie doprawionych i podawanych z licznymi dodatkami.