Zapewne nie raz słyszałeś opinie specjalistów i badaczy, którzy podkreślali, że grillowanie nie jest zdrowe. W tym stwierdzeniu jest sporo racji. Z drugiej strony większość badań była prowadzona w odniesieniu do grillowania na węglu. A jak jest w przypadku grilla gazowego? Czy przygotowane na nim potrawy są zdrowsze? O tym przeczytasz w przygotowanym przez nas artykule.
Jaki wpływ na Twoje zdrowie ma rodzaj grilla?
Rodzaj grilla determinuje sposób grillowania mięsa, ryb i warzyw. Z pewnością wielkim sentymentem darzysz tradycyjny grill węglowy. Sam sposób jego rozpalania często urasta do rangi prawdziwej ceremonii. Czas z tym skończyć! Brykiet, rozpałka do grilla i aluminiowe tacki to prawdziwa bomba zawierająca mnóstwo szkodliwych związków. Takie zestawienie gwarantuje nasycenie grillowanych potraw szkodliwym węglowodorem aromatycznym. A ten jak zapewne wiesz, wykazuje silne działanie rakotwórcze. W procesie grillowania na węglu uwalniane są także wolne rodniki, które są katalizatorami procesów starzenia się organizmu.
Grill gazowy nie emituje do atmosfery szkodliwych substancji. W przypadku grilla węglowego jest zupełnie odwrotnie. Pamiętaj, że bardzo często grill rozpalany jest w częściowo osłoniętych przestrzeniach, jak na przykład taras. To sprawia, że wszyscy uczestnicy biesiady podświadomie wdychają trujące opary.
Porównując grill gazowy z węglowym, warto także wspomnieć o konserwacji każdego z tych urządzeń. Grill gazowy jest bardzo łatwy w czyszczeniu. W przypadku grilla węglowego na ruszcie bardzo często zostaje tłuszcz, w którym znajdują się szkodliwe polimery kwasów tłuszczowych. Przed ponownym grillowaniem ten tłuszcz musi być dokładnie usunięty, co często stanowi nie lada problem. Powyższe informacje jasno wskazują, że jedynym słusznym wyborem dla każdego fana grillowania powinien być grill gazowy.
Jak dobierać produkty na grilla?
Jeśli myślisz, że o wpływie grillowanych potraw na Twoje zdrowie decyduje wyłącznie grill, to jesteś w błędzie. Bardzo ważne są także produkty, których używasz do grillowania. Po pierwsze musisz postawić na dobrej jakości mięso. Oczywiście dużo prościej jest udać się do marketu i wybrać opakowanie steków lub karkówek przygotowanych do grillowania. Niestety nie ma to wiele wspólnego ze zdrowym grillowaniem. Pamiętaj, że jakość takiego mięsa jest raczej mizerna. Dużo lepszym pomysłem będzie skorzystanie z oferty lokalnego sklepiku mięsnego. Wybierając mięso, stawiaj na drób. Ten rodzaj mięsa jest mniej tłusty od wieprzowiny czy wołowiny.
Ważny jest także wybór marynaty. W marketach możesz kupić przygotowane porcje, które są już zamarynowane i ładnie zapakowane w plastik. Niestety ładnie wyglądająca marynata jest zazwyczaj nafaszerowana chemią. Gotowe marynaty dostępne w sklepach również zawierają dużo wzmacniaczy smaku, które są niekorzystne dla Twojego zdrowia. Dużo lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie domowej marynaty z dobrej jakości oleju lub oliwy z dodatkiem jogurtu lub maślanki oraz odrobiną soku z cytryny czy octu winnego. Warto także zredukować ilość soli i zastąpić ją ziołami oraz przyprawami.
Zamiast tradycyjnej pajdy chleba lub bułki przygotuj sałatki, które będą dodatkiem do grillowanego mięsa. Pamiętaj, że warzywa także możesz grillować. Prawdziwym hitem na spotkaniu ze znajomymi mogą być grillowane szaszłyki warzywne.
Zdrowe grillowanie to zawsze połączenie wysokiej jakości produktów oraz grilla, który zapewni ich właściwą obróbkę termiczną. Grill gazowy idealnie wpisuje się w ten schemat. Odwiedzając stronę https://koler.pl/grill-gazowy-koler/, możesz przeczytać więcej na temat właściwości grilla gazowego firmy Koler i zalet związanych z takim sposobem przygotowania potraw. Firma Koler jest producentem wysokiej klasy grillów gazowych, które do tej pory były przeznaczone na rynek niemiecki. Aktualnie produkty firmy Koler są dostępne także w polskim sklepie internetowym.