Estragon jest rośliną zaliczaną do rodziny astrowatych, popularnie nazywana często również wężowcem, wężowym zielem czy bylicą dragankiem. Największe jej uprawy pochodzą z Hiszpanii, Włoszech, Bułgarii, Francji oraz znacznego obszaru Azji i Ameryki. Choć jest to często stosowana przyprawa w wielu kuchniach, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że jest to roślina, która nie tylko nadaje potrawom wyjątkowego smaku, ale również charakteryzuje się cennymi właściwościami leczniczymi.
Król wśród przypraw
Nie bez powodu wężowe ziele przez wielu uznawane jest za króla wśród przypraw. Jest niezwykle aromatyczne o nieco korzennym zapachu i gorzkim smaku. To podstawa wielu dań kuchni francuskiej, choć wielu kucharzy z chęcią sięga po to zioło również przy potrawach charakterystycznych dla innych kuchni. Ziele ma bardzo intensywny, wyrazisty i specyficzny smak, nadając daniom wyjątkowego charakteru. Ze względu na gorzki posmak warto dodawać estragon dopiero pod koniec gotowania/smażenia/pieczenia.
Wężowe ziele w kuchni
Wężowe ziele to niezastąpiona przyprawa ciesząca się dużą popularnością w aromatycznej kuchni francuskiej. Ma bardzo wyrazisty i charakterystyczny smak, zatem będzie to przyprawa idealna dla osób lubiących potrawy o intensywnym smaku. Roślina stosowana może być w kuchni w całości, zarówno jeśli chodzi o jej świeżą, jak i suszoną wersję (tu należy jednak uważać, gdyż często zbyt długo i niewłaściwie przechowywana szybko traci swoje walory smakowe).
Do jakich dan ziele estragonu pasuje najbardziej? Idealne komponuje się w sosach (holenderskim, tatarskim bearnaise), zupach, jajecznicach z serem brie, omletach czy daniach mięsnych z kaczką, kurczakiem i jagnięciną. Idealnie pasuje również do ryb i owoców morza, doskonale sprawdzi się jako przyprawa do sałaty, ogórków, buraków czy grzybów.
Estragon można łączyć również z innymi ziołami. Najlepszą kompozycję smakową tworzy w połączeniu z pietruszką, tymiankiem, szczypiorkiem czy trybulą. Przyprawa poddawana zbyt długo obróbce termicznej robi się gorzka, zatem najlepszym rozwiązanie jest dodawanie jej do potrawy na koniec przygotowań.
Wyjątkowy smak i cenne właściwości lecznicze
Wężowe ziele to nie tylko znakomite walory smakowe, ale i cenne właściwości lecznicze. Regularne dodawanie estragonu do potraw może przyczynić się do uzupełnienia niedoboru witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowe działanie układu immunologicznego oraz dobry wzrok. Estragon to również jeden ze sposób na walkę z brakiem apetytu. Jakie jeszcze cenne właściwości można przypisać przyprawie? To także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, co bardzo dobrze wpływa na stan i kondycję organizmu. Ze względu na dużą zawartość kwasów organicznych oraz minerałów (magnez, potas, cynk, żelazo) pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Wyciągi z estragonu stosowane są w wielu lekach na epilepsję, migrenę, cukrzyce czy nadciśnienie tętnicze.