Drób na polskich stołach to zwykle pierś lub udka z kurczaka. Szkoda, ponieważ mięso innego ptactwa ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. Przybliżamy krótką charakterystykę indyka, kaczki i gęsi oraz podpowiadamy, co można z nich ugotować.
Kaczka
W przemyśle gastronomicznym używane są tuszki z mięsnych gatunków kaczek – zwykle wykorzystuje się mieszańce gatunków Piżmowego i Pekin. Wykwintne potrawy przyrządza się natomiast z mięsa gatunku Barbarie, cechujące się niewielką zawartością tłuszczu oraz wysokim umięśnieniem. Średnia waga kaczki, z której pozyskiwane jest mięso to od 3 do 3,5 kg. Dojście takiej masy wymaga około 13 tygodni hodowli.
Mięso z kaczki jest smaczne oraz lekkostrawne. Nawet podczas pieczenia zachowuje wilgotność i kruchość. Co warto przyrządzić z tuszek? Smakoszom polecamy przede wszystkim delikatny pasztet z kaczki. Świetnym pomysłem na niedzielny obiad stanie się kaczka pieczona z powidłami, a eleganckie przyjęcie z pewnością urozmaici pieczona kaczka z pomarańczami i rozmarynem.
Indyk
Mięso z indyka jest powszechnie dostępne w sklepach. Z uwagi na wartości odżywcze i niską zawartość tłuszczu jego spożywanie jest rekomendowane dzieciom, alergikom, osobom chorym oraz sportowcom. Hodowla indyków nie jest łatwa. Są to zwierzęta bardzo wymagające – nie mogą być nazbyt narażone na stres i potrzebują wyższej temperatury niż inne ptaki. Chów indyczek trwa od 12 do 16 tygodni a indorów od 20 do 24 tygodni. W momencie uboju waga tych pierwszych sięga 9 kg, a ptaki osiągają masę dochodzącą nawet do 20 kg.
Zdaniem wielu tuszki z indyka są o wiele smaczniejsze od czerwonego mięsa. Doskonale nadają się do przygotowywania zup, pieczenia oraz smażenia. Świetnym pomysłem na pożywne śniadanie stanie się kanapka z sałatą i grillowanym indykiem. Na obiad natomiast warto przyrządzić klopsy z indyka lub roladki z indyka z serem mozzarella. Chcesz zaskoczyć gości wykwintną potrawą z drobiu? Przygotuj wyjątkową lasagne z indykiem lub smaczny makaron z indykiem i warzywami.
Gęś
Mięso z gęsi rzadko gości na naszych stołach – a szkoda. Potrawy z gęsiny na stałe wpisały się w tradycje polskiej kuchni, w której jest ona powszechnie stosowana już od blisko 900 lat. Co więcej, nasz kraj słynie z hodowli tych ptaków, a wysoką jakość tuszek doceniają koneserzy m.in. z: Anglii, Niemiec, Szwajcarii i Danii. Udomowione ptaki zatraciły umiejętność latania. Znoszą również mniej jaj od swoich dzikich sióstr. Chów gęsi trwa około 18 tygodni, aż do czasu, gdy zwierzę osiągnie wagę 5 kg.
Gęsina smakuje wybornie. To mięso chude, które zachowuje wilgoć po upieczeniu. Dużą popularnością cieszy się również smalec, który ceniony jest przede wszystkim ze względu na walory zdrowotne. Co przyrządzić z gęsi? Wielbiciele wykwintnych potraw z pewnością powinni skosztować czerniny oraz ptaka pieczonego w całości i faszerowanego farszem z jabłkami.
Więcej przepisów na interesujące potrawy z drobiu znajdziesz na www.dobrydrob.pl/przepisy