Wok jest głęboką patelnią, która pozwala na szybkie i zdrowe przygotowanie tzw. jednogarnkowych posiłków. Woki sprawdzają się zarówno podczas smażenia potraw, jak i duszenia. Można je również wykorzystać do gotowania na parze. Biorąc pod uwagę stale rosnącą popularność potraw z woka, warto dowiedzieć się nieco więcej o specyfice i zastosowaniach tego naczynia.
Jak należy smażyć w woku?
Wok pozwala na szybkie smażenie w wysokich temperaturach. Proces ten nosi nazwę „stir fry”. Oznacza to równoczesne smażenie i mieszanie danej potrawy. Warto podkreślić, że specyficzna budowa patelni sprawia, że do przygotowania potrawy wystarczy bardzo niewielka ilość tłuszczu. Dzięki temu potrawa będzie mniej tłusta, a przez to bardziej zdrowa. Warzywa przygotowane w ten sposób mają lepszy smak i więcej wartości odżywczych.
Przygotowując potrawę w woku, należy przestrzegać określonej procedury. Najpierw trzeba rozgrzać patelnię do wysokiej temperatury. Następnie dodawać te produkty, które wymagają najdłuższej obróbki termicznej. Dlatego też przeważnie najpierw wrzucamy mięso, następnie warzywa, a na samym końcu przyprawy. Należy też pamiętać, aby przed rozpoczęciem smażenia najpierw przygotować sobie wszystkie składniki i pokroić je. Nie należy robić tego podczas smażenia. Przygotowanie potrawy na woku trwa bardzo krótko. Dlatego nie ma tam miejsca na wykonywanie jednocześnie innych czynności. Wszystkie produkty powinny być posiekane na taką samą grubość. Wrzucając składniki na wok, należy pamiętać o ciągłym mieszaniu. Danie powinno być podawane zaraz po usmażeniu.
Czy na woku można dusić i gotować?
Wok doskonale sprawdza się w roli naczynia do duszenia potraw. W tym naczyniu można również gotować na parze. W przypadku duszenia podstawą jest oczywiście dobranie odpowiedniej pokrywki, która będzie idealnie przylegać do krawędzi woka. Lepszym wyborem będzie delikatnie wypukła pokrywka. Zapewni ona korzystniejsze rozprowadzanie ciepła.
Jak gotować na parze wykorzystując wok? W pierwszej kolejności trzeba zakupić specjalne sitko lub koszyk do gotowania na parze. Po zamontowaniu go na woku do sitka wrzucamy składniki, a na dno woka wlewamy wodę z dodatkami, które wzbogacą aromatycznie i smakowo przygotowywaną potrawę. Po przykryciu danie dusimy przez 20 minut. Ten sposób przygotowania pozwala potrawom na zachowanie maksymalnej ilości składników odżywczych.
Oryginalne, azjatyckie woki nie pozwalają na przygotowanie potraw na gazie, a tym bardziej na płycie indukcyjnej. Na szczęście producenci postanowili dopasować to niezwykłe naczynie do warunków europejskich. W tej wersji woki mają nieco spłaszczone dno, co pozwala stosować je z różnymi typami kuchenek w tym również z płytami indukcyjnymi.
Zakup woka z pewnością będzie dobrym pomysłem w przypadku osób, które lubią odkrywać nowe smaki i techniki przygotowania. Odwiedzając sklep Wena z akcesoriami kuchennymi, możecie kupić wysokiej klasy wok, dzięki któremu z pewnością przygotujecie wiele wyśmienitych dań dla rodziny i znajomych.