Zdrowie

Dieta zdrowa dla serca

lekarz

Zazwyczaj ustalając swoją dietę zwracamy uwagę na naszą sylwetkę. Chcemy być szczupli lub umięśnieni, zgubić zbędne pokłady tłuszczu albo przybrać na masie. Liczymy kalorie, skrupulatnie analizujemy ilość przyswajanych makroskładników, wspomagamy się różnego typu odżywkami i suplementami diety. Jesteśmy gotowi na niemal wszystkie ustępstwa, aby osiągnąć wymarzony cel. Niestety bardzo często w tym dietetycznym szale zapominamy o tym, co najważniejsze, czyli o naszym zdrowiu. Nasz organizm to olbrzymia maszyna, która ma znacznie poważniejsze problemy niż boczki, cellulit, rozstępy lub zbyt mało widoczne mięśnie. Aby móc się cieszyć zdrowiem i wspaniałym wyglądem, powinniśmy zadbać o najważniejszy organ – nasze serce. Ta mała życiodajna pompa wymaga szczególnej troski. Na szczęście odpowiednio zbilansowana dieta może zapewnić mu długą i spokojną pracę oraz ustrzec nas przed licznymi problemami.

Jaka dieta na serce?

Dlaczego większość z nas decyduje się na przejście na dietę zdrową dla serca? Niestety dlatego, że jest już za późno.  Zwykle dokonujemy zmian w swoim jadłospisie dopiero po wizycie u lekarza i otrzymaniu mniej lub bardziej poważnej diagnozy. Powinniśmy pamiętać przede wszystkim o tym, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a dieta powinna służyć naszemu zdrowiu. Co jest szczególnie niekorzystne dla naszego serca? Oczywiście tłuszcz, który uderza na nas z dwóch stron: zewnętrznie objawia się to poprzez kolejne kilogramy, znacznie obciążające układ krwionośny i utrudniające nam życie. Jeszcze groźniejsze zmiany zachodzą we wnętrzu naszego organizmu – tłuszcz odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych, tworzy blaszki, które są najszybszą drogą do zawału serca i choroby wieńcowej. Cholesterol to jednak nie tylko nasz wróg, ale także konieczność. Produkuje go w końcu nasza wątroba i jest nam po prostu niezbędny do życia. Podobnie jest z tłuszczem. Nie chodzi o to, żeby kompletnie wykluczyć go z naszej diety (to miałoby katastrofalny wpływ na nasz organizm), ale zastąpić wyłącznie zdrowymi tłuszczami. Czego unikać? Potraw smażonych na głębokim oleju, w tym frytek i pączków, fast-foodów, które zwykle przyrządzane są na starym oleju, ciężkich sosów, śmietany, majonezu, tłustego mięsa, zbyt często nie powinniśmy sięgać również po jajka. Na szczęście wszystkie składniki niezwykle łatwo zastąpić – olej zamieńmy na oliwę z oliwek a śmietanę na lekki jogurt naturalny. Wszelkiego typu odżywki i suplementy powinniśmy przyjmować jedynie po konsultacji z lekarzem.

Błonnik dla zdrowia

Co powinniśmy jeść oprócz tego? Przede wszystkim pokarmy bogate w błonnik. Wybierajmy pełnoziarniste pieczywo, makaron i ryż. Nie musimy martwić się o ilość spożywanych owoców i warzyw – dzienna norma to ok. 0,5 kilograma tych zdrowych przysmaków – wybierajmy pomidory, paprykę oraz rośliny strączkowe, takie jak fasola czy groch. Warzywa i owoce zawierają sporo cukru, więc powinny zastąpić słodycze, które niezbyt dobrze wpływają nie tylko na naszą linię, ale również stan naszego organizmu. Odstawiać nie musimy oczywiście gorzkiej czekolady, która, jako naturalne źródło magnezu, wpływa korzystnie na nasze zdrowie i pracę serca.  Powinniśmy również zmienić filozofię żywienia – jeżeli uwielbiamy smażone mięso, powinniśmy przekonać się do jego gotowania. Sięgajmy jak najczęściej po drób, a wołowinę zostawmy raczej na specjalne okazje. Centralnym punktem naszej diety powinny stać się ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie, które są prawdziwymi bombami witamin i mikroelementów, regulujących pracę naszego układu naczyniowego. Do smaku oczywiście przyprawiajmy potrawy do woli – korzystajmy z ziół, czosnku i pieprzu, ale zupełnie odstawmy sól. Pozornie taka zmiana jest rewolucyjna, jednak szybko przekonamy się, że przy umiejętnym doprawianiu, „biała śmierć” okaże się absolutnie zbędna.

Dieta śródziemnomorska dla serca

Naukowcy długo spierali się, jaka dieta jest najzdrowsza dla serca. W końcu długoletnie badania dały jasną odpowiedź – jest to dieta śródziemnomorska. Każdy z nas wie, na czym się skupia. To przede wszystkim ryby i owoce morza, ale także makarony, pieczywo, przyprawy (w tym bazylia, oregano i zioła prowansalskie), warzywa i nabiał. Jej olbrzymią zaletą jest olbrzymia liczba przepisów – bez trudu odpowiednio urozmaicimy nasz jadłospis, nigdy nie znudzimy się przyrządzanymi potrawami, a wszystko będzie nie tylko zdrowe, ale także niesamowicie smaczne. Oczywiście powinniśmy zwracać uwagę także na pochodzenie żywności – wybierajmy produkty świeże, najlepiej biologiczne i wcześniej nieprzetworzone. Taka dieta to gwarancja zdrowego i silnego serca na długie lata.

Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline