Desery

Desery z konfiturami

konfitury

Konfitury to świetny dodatek nie tylko do śniadaniowych grzanek, ale i do przepysznych deserów. Jak takie przetwory wykorzystać w naszej kuchni i z jakimi słodkimi przekąskami komponują się one najlepiej?

Ryż na słodko

Ryż z konfiturą to wyjątkowo prosty, ale zarazem bardzo smaczny i pożywny deser, który może posłużyć nawet jako danie obiadowe. Ryż przygotowuje się nieco inaczej niż zazwyczaj – zalewamy go mieszaniną gorącej wody i gorącego mleka, w proporcjach 1:0,75, i gotujemy na sypko. Gorący ryż mieszamy z łyżką cukru i studzimy, wykładamy do miseczek, zdobimy dużą ilością ulubionej konfitury i dekorujemy bitą śmietaną.

Kruche ciasto z konfiturą

Nieco bardziej skomplikowane jest ciasto z dodatkiem konfitury. Spód deseru to ciasto kruche pieczone według klasycznego przepisu: z mąki, jajek, cukru pudru i margaryny. Na przestudzone, kruche ciasto wykładamy grubą warstwę konfitury – najlepsza jest taka o bardzo gęstej konsystencji, z dużymi kawałkami owoców.

Na wierzch dajemy kruszonkę przygotowaną z cukru, mąki i zimnego masła albo pokrywę bezową. Można też połączyć konfiturę z masą budyniową – gotowy budyń rozsmarowujemy po cieście i dopiero na tej warstwie umieszczamy owoce.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Do zrobienia słodkich rogalików wystarczy jeden arkusz gotowego ciasta francuskiego. Ciasto dzielimy na dość duże, wydłużone trójkąty i każdy taki fragment smarujemy konfiturą. Warto sięgać po nietypowe smaki, jak na przykład konfitura agrestowa dostępna na eterno.pl.

Rogaliki zawijamy od szerszego boku do czubka trójkąta, układamy je na blaszce, lekko przygniatamy i nadajemy im kształt księżyca. Z wierzchu smarujemy rogaliki żółtkiem i pieczemy przez około 15-20 minut, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe rogaliki można jeszcze posypać delikatnie cukrem pudrem.

Tarta owocowa

Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta – potrzebna będzie mąka, masło, cukier oraz żółtka jajek. Ciasto zagniatamy, chłodzimy i bardzo cienko rozwałkowujemy, wstawiamy do piekarnika na 20-25 min, do uzyskania złotawego koloru.

Na przestudzoną tartę nakładamy słodką konfiturę i dekorujemy ciasto kawałkami świeżych owoców. Zamiast jednego dużego ciasta można upiec w specjalnych foremkach kilkanaście mniejszych tartaletek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline