Bez dobrze przygotowanego ciasta nie ma mowy o pysznej pizzy. Wiedzą o tym wszyscy profesjonalni pizzerzy. Poznaj ich sekrety i naucz się, jak stworzyć ciasto godne najlepszego włoskiego kucharza.
Jak zrobić ciasto do pizzy – podstawowy przepis
Do zrobienia spodu do pizzy potrzebne ci będą następujące składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 25 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Pierwszym krokiem jest przygotowanie drożdży: mieszamy je z małą ilością ciepłej wody i dodajemy cukier. Po 10 – 15 minutach łączymy drożdże z resztą składników i dokładnie mieszamy. Następnie kładziemy ciasto na powierzchni posypanej mąką i wyrabiamy przez około 15 minut. Dalszy krok to odstawienie ciasta na około godzinę, aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, czas przejść do ostatniego etapu. Dzielimy je na części, w zależności od pożądanej przez nas wielkości pizzy, formujemy placek i kładziemy na posmarowanej tłuszczem blasze. Teraz pora na ułożenie na pizzy ulubionych składników, w tym koniecznie sosu pomidorowego i sera. Całość pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.
Ciasto do pizzy – najważniejsze wskazówki
Przepis wydaje się banalnie prosty, ale, jak zawsze, diabeł tkwi w szczegółach. Oto kilka wskazówek, które sprawią, że ciasto do pizzy będzie bardzo udane.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło. Jeśli chcesz, aby pizza była udana, stwórz jej temperaturę taką, jaka panuje w jej ojczyźnie, na południu Europy. Wyrabiaj ciasto w ciepłej kuchni, użyj do niego ciepłej wody. Szczególnie ważna jest dość wysoka temperatura miejsca, gdzie odstawiasz ciasto, aby wyrosło.
Jeśli masz nieco więcej czasu, przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, możesz lekko podgrzać samą mąkę, na przykład umieszczając ją w ciepłym piekarniku.
Włoscy mistrzowie kuchni polecają wyrabianie ciasta natłuszczonymi olejem dłońmi. Spróbuj tej metody, ciasto będzie wówczas wyrabiać się dużo łatwiej.
Czasami może się zdarzyć, że jest ci trudno uformować placek, ponieważ ciasto jest tak sprężyste, że po rozciągnięciu cofa się. W takim wypadku nie szarp ciasta i nie rozciągaj go na siłę, lecz odłóż je i odczekaj kilka minut. Po krótkim „odpoczynku” ciasto powinno stać się łatwiejsze do uformowania.
Jeśli chcesz upiec pizzę na grubszym spodzie, uformuj placek dłońmi. Jeśli jednak marzy ci się pizza na cieniutkim spodzie, możesz delikatnie rozwałkować ciasto. Należy jednak robić to z wyczuciem, aby nie miażdżyć spodu – będzie wtedy zbyt sztywny.
Powodzenia!