Słodycze i smukła sylwetka? Pomyślisz: Hmm… To chyba nie idzie ze sobą w parze… Jak to mówią albo rybki albo akwarium. Nie można mieć tego i tego. Myślę, że na pewno znasz ludzi, którzy codziennie pochłaniają słuszną porcję deseru z dokładką i wyglądają rewelacyjnie.
Jednak jak powszechnie wiadomo, wyjątki potwierdzają regułę. Ty natomiast odmawiasz sobie nawet jednego, malutkiego ciasteczka do kawy a dalej nie jesteś zadowolony z tego jak wyglądasz. Znajome? Ale jest na to pewien sposób – zdrowe słodycze.
Zdrowe słodycze? – zapytasz. Przecież to niemożliwe! Jak te wszystkie torty i ciasta z ogromem mas, puszyste drożdżówki wypełnione po brzegi nadzieniem, czy czekoladowe batoniki z chrupiącymi orzechami mogą być zdrowe? Otóż, rzeczywiście to nie najlepsze wybory jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę, jednak istnieje możliwość przygotowania pysznych słodkości samodzielnie w domu i to ze zdrowych składników. Taaak, zdrowe desery również mogą zachwycać smakiem. Spróbujcie a przekonacie się sami.
Budyń jaglany Rafaello
To mój ulubiony deser. Aksamitny, kremowy budyń podany na ciepło w zimowe popołudnie jako podwieczorek to coś co wprost ubóstwiam. Jak go zrobić? Otóż bardzo prosto! Potrzebujesz:
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła orzechowego
- duży dojrzały banan
- ewentualnie miód
Kaszę należy wcześniej przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie wsyp ją do mleka i dodaj wiórki kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (w razie potrzeby dolej trochę mleka). Gdy kasza będzie ugotowana wrzuć ją do blendera kielichowego i dodaj resztę składników, czyli masło orzechowe, banana i ewentualnie miód. Zmiksuj na idealnie gładką konsystencję i voila! Pyszny, pożywny deser gotowy!
Gofry bananowe
Kolejną propozycją jaką mam dla Was są gofry bananowe. Zapewniam, że w smaku mogą śmiało konkurować z tradycyjnym przepisem. Są niesamowicie chrupiące, sycące i dzięki dodatkowi bananów słodkie. Można je podawać nawet małym dzieciom, bo nie zawierają ani grama cukru! To co, robimy?
Na około 8 sztuk gofrów potrzebujesz:
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklankę mąki jaglanej
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- ½ łyżeczki cynamonu
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Do żółtek w osobnej misce dodaj kolejno olej, mleko, kawałki bananów i zblenduj wszystko na gładki płyn. Następnie dodaj obie mąki oraz cynamon, wymieszaj. Do powstałej masy wmieszaj delikatnie ubite białka. Teraz masz już wszystko, aby upiec pyszne gofry. Na rozgrzaną gofrownicę nakładaj po 3 łyżki masy i smaż tyle czasu ile przewiduje Twoja urządzenie(około 8-10 minut). Smacznego!
Mam nadzieję, że moje propozycje przypadły Ci do gustu i już bez wyrzutów sumienia będziesz delektować się na co dzień zdrowymi słodkościami. A tak między nami… Pamiętaj, że tradycyjne słodycze od czasu do czasu też nie zaszkodzą 😉
Autor: https://bgcatering.pl/