Cukrzyk może od czasu do czasu pozwolić sobie na lampkę grzanego wina bądź kubek grzańca z piwa. Ważne, aby pamiętał przy tym o kontroli glikemii. Ciepły napój przyrządza się, podgrzewając alkohol i dodając do niego pomarańcze, imbir, substancję słodzącą oraz przyprawy.
Na co powinien uważać cukrzyk sięgając po alkohol?
Alkohol w cukrzycy nie jest całkowicie zakazany. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne dopuszcza 20 g alkoholu etylowego u kobiet i 30 g u mężczyzn dziennie. Odpowiada to 1 lampce wina u pań i 2 lampkom tego alkoholu u panów. Warto przy tym pamiętać, że regularne spożywanie alkoholu może uzależnić. W kontekście cukrzycy istotna jest zawartość węglowodanów w napojach procentowych:
- alkohol, który je zawiera powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi; osoby zażywające insulinę powinny wziąć pod uwagę to, ile węglowodanów zawiera wybrany trunek, a dawka hormonu powinna być dopasowana pod tym kątem – podobnie jak przy posiłkach;
- kilka godzin po spożyciu alkoholu (zazwyczaj w nocy) może wystąpić niedocukrzenie (hipoglikemia); dzieje się to na skutek zahamowania produkcji glukagonu, który jest związany z regulacją stężenia glukozy we krwi; aby uniknąć pojawienia się hipoglikemii należy oznaczyć poziom cukru przed snem, można też zjeść przekąskę zawierającą węglowodany lub zmniejszyć dawkę insuliny; w przypadku wystąpienia niedocukrzenia i utraty przytomności, diabetykowi należy dożylnie podać glukozę, nie glukagon.
Niskokaloryczny grzaniec z piwa dla cukrzyka
Cukrzyk może sięgnąć np. po niskokaloryczny grzaniec z piwa. Aby go przyrządzić, potrzeba:
- 300 ml piwa light,
- 2 plastrów imbiru,
- 1 plastra pomarańczy,
- 2 łyżeczek ksylitolu lub stewii,
- szczypty cynamonu,
- 4-5 goździków.
Wystarczy, że podgrzejesz piwo i dodasz do niego imbir, pomarańcze, imbir, cynamon i goździki oraz substancję słodzącą. Pamiętaj, żeby nie dopuścić do zagotowania się piwa – wtedy alkohol wyparuje.
Grzaniec z wina dla diabetyka
Kolejnym pomysłem na napój alkoholowy dla diabetyka jest grzaniec z wina. Ważne jest, jaki rodzaj trunku zostanie wykorzystany do jego przyrządzenia. Wino wytrawne zawiera jedynie 0,3 g węglowodanów. Słodkie natomiast dostarczy aż 13,7 g. Do zrobienia grzańca z wytrawnego wina potrzeba:
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1 plastra pomarańczy,
- 2 łyżeczek stewii lub ksylitolu,
- szczypty cynamonu,
- 4-5 goździków.
Podgrzej wino na niewielkim ogniu. Następnie dodaj do niego plaster pomarańczy, cynamon, goździki oraz słodzik.