Gotowanie

Akcesoria dla gastronomii Hendi – jakość w przystępnej cenie

restauracja

Ułatwiają pracę, wpływają pozytywnie na wygląd dań i podnoszą komfort gości. Przedstawiamy użyteczne akcesoria stworzone z myślą o potrzebach gastronomii.

Niepozorne akcesoria uznawane są często za zbędny dodatek, który generuje jedynie niepotrzebne koszty. Ile w tym prawdy? W rzeczywistości takie stwierdzenie nie ma absolutnie nic wspólnego z rzeczywistością. Jak się bowiem okazuje to właśnie akcesoria są w stanie znacząco podnieść jakość pracy, a nawet skrócić czas wykonywania poszczególnych czynności. Poznaj drobne artykuły stworzone z myślą o potrzebach lokali gastronomicznych.

Podane po królewsku!

Zgodnie ze słowami starego powiedzenia, je się oczami. To prawda, bowiem nawet niczym niewyróżniająca się potrawa może zamienić się w ekskluzywny posiłek, jeśli tylko zostanie podana w efektowny sposób. Właśnie z tego względu warto zainwestować w zakup odpowiednich naczyń i dodatków. Co zatem kupić?

Zacznijmy od pierwszego dania, czyli zupy. Jej podanie z reguły nie sprawia nikomu większej trudności; chyba, że mowa o rosole lub bulionie. Ten typ zupy nie powinien bowiem być serwowany w tradycyjnym, głębokim talerzu. Z myślą o wspomnianych zupach stworzona została bowiem bulionówka, czyli typ głębszej miseczki wyposażonej w uszy umożliwiające przechylenie naczynia i swobodne wypicie jego zawartości. Takie podanie bulionu czy też rosołu poprawi wygląd dania i zdecydowanie ułatwi jego konsumpcję.

Dania zapiekane, takie jak grecka moussaka czy też włoska lasagne bolognese, najlepiej prezentują się w naczyniu, w którym zostały upieczone. Zapiekanki podane w eleganckiej, porcelanowej kokilce wyglądają nie tylko niezwykle apetycznie, ale także o wiele dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę.

Goście decydujący się na dania z sosem często nie mają żadnego wpływu na ilość dressingu, znajdującego się w zamówionej potrawie. A to błąd, ponieważ nie każdy preferuje dużą ilość wspomnianego dodatku. Właśnie dlatego warto pamiętać o podaniu sosu oddzielnie. Do tego celu służą oczywiście sosjerki.

Wyposażenie stołów

Brak niezbędnych akcesoriów stanowiących wyposażenie stolika w restauracji czy barze, wpływa na komfort spożywania posiłku. Co zatem powinno znaleźć się w zasięgu ręki gości? Przede wszystkim podstawowe przyprawy, a więc sól i pieprz. W lokalach serwujących dania typu fast food zestaw ten powinien być dodatkowo powiększony o ketchup oraz musztardę. Nie zapomnijmy również o podajniku na serwetki, bowiem brak możliwości wytarcia ust po jedzeniu powoduje spory dyskomfort.

Drink idealny

Praca barmana nie należy do najłatwiejszych. Nie od dziś wiadomo, że stworzenie drinka odpowiadającego gustowi danego klienta to swego rodzaju sztuka; zwłaszcza, jeśli gość nie ma większej wiedzy na temat zamawianych trunków i – mówiąc wprost – sam nie do końca wie, na jaki alkohol ma ochotę.Tym, co zdecydowanie ułatwi pracę barmana jest dyspenser służący do mieszania, dozowania i przechowywania napojów. Dzięki niemu barman z łatwością skomponuje nawet najbardziej wyszukany drink. Równie dużą rolę w procesie tworzenia napojów alkoholowych odgrywają miarki barmańskie i dozowniki do butelek. To właśnie one umożliwiają łatwe i szybkie odmierzenie pożądanej ilości alkoholu.

Wszystkie, opisane w tekście akcesoria znajdziesz na stronie https://www.xxlgastro.pl/pl/brands/hendi/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline