W świecie kulinariów mamy wiele przepisów na dania, które uznajemy za domowe, a ich wytwarzanie najczęściej opiera się o stosowane od lat metody. Jednym takim produktem będzie kaszanka, czyli popularna w różnych kręgach kiszka, krupniok itd.
Co to jest?
Dla tych, którzy niekoniecznie uważnie śledzą losy kaszanki, mamy małe wyjaśnienie. To rodzaj wyrobu garmażeryjnego, który szczególną popularność osiągnął na Śląsku, jednak w innych rejonach kraju ma także wielu fanów. Jest bardzo często przysmakiem przeznaczonym na grilla, aczkolwiek można piec ją również na ruszcie domowym, w piekarniku, a nawet na patelni. Kaszankę wytwarza się ze specjalnego jelita wieprzowego (stąd też bardzo często produkt nazywany jest po prostu – flakiem). Do środka napycha się specjalnie wcześniej przygotowany farsz, na który składa się m.in. wątróbka, boczek, podgardle lub inne podroby wieprzowe, przyprawy (pieprz, sól, czosnek, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie), kasza jęczmienna oraz krew poddana specjalnej obróbce termicznej.
Jak zrobić domową kiszkę?
Wielu smakoszy kaszanki twierdzi, że trudno dostać dobry produkt w sklepie. Istnieje alternatywa – można ją wytwarzać samodzielnie w domu. Przepis wbrew pozorom nie jest trudny i to właśnie dlatego bardzo wielu domorosłych kucharzy zajmuje się wywarzaniem kaszanki samodzielnie. Co więcej, niektórzy posiadacze trzody i zwierząt zajmują się pozyskiwaniem mięsa od podstaw. To dosyć skomplikowany proces, jednak każdy, kto choć raz spróbował kaszanki wytwarzanej domowym sposobem wie, jak wspaniałe jest to uczucie. Oczywiście istnieje wiele sposobów, by wytwarzać kaszankę, aczkolwiek przeważnie odbywa się to na zasadzie napychania jelita wieprzowego wspomnianym farszem. Służą do tego specjalne urządzenia, których można używać również do wytwarzania kiełbasy. Mięso początkowo podlega gotowaniu, następnie mieleniu. Do całości dodaje się kaszę, która najlepiej, jeżeli zostaje ugotowana w tej samej wodzie, co mięso. Wszystko miesza się z przeprawami tak, aby uzyskać spójny farsz, którym napchane zostanie jelito, tworząc małe pętka. Tak przygotowany produkt wrzucamy ponownie do gotowanej wody. Kaszanka jest gotowa do dalszej obróbki, a to, jak ją przyrządzić zaproponowaliśmy na początku tego artykułu.
Mamy nadzieję, że tym artykułem zachęciliśmy część osób do podjęcia próby wytwarzania własnej kaszanki, a jeśli nie to przynajmniej rozjaśniliśmy proces jej powstawania. To zdecydowanie charakterystyczny polski przysmak – nie wszyscy muszą go lubić, ale z pewnością każdy powinien, chociaż raz w życiu spróbować, dlatego jeśli nie jesteś przekonany do własnego wyrobu kup kaszankę w sklepie z tradycyjną, domową żywnością http://zdziadapradziada.pl/pol_m_Przetwory-miesne_Kaszanka-182.html.