Ciekawostki

Co zrobić z jedzeniem po Świętach?

uszka

Uwielbiasz pierogi, ale nie masz ochoty ich jeść przez cały tydzień po Świętach? Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj wigilijnych smakołyków! Istnieje co najmniej kilka sposobów na to, by cieszyć się przygotowanymi daniami przez dłuższy czas.

Selekcja i „jedzeniowy” recykling

Jaka powinna być pierwsza czynność tuż po zakończeniu Świąt? Oprócz dokładnego umycia lodówki – częste otwieranie sprzyja obniżaniu jej temperatury oraz gromadzeniu się w środku psujących żywność bakterii – powinna być selekcja pozostałych dań. Na pierwszy ogień, czyli pierwsze w kolejce do zjedzenia, powinny być przysmaki ze składnikami, takimi jak majonez czy kremówka, czy śmietana, czyli mającymi krótką datę przydatności do spożycia. I tak wigilijne śledzie z jabłkiem i śmietaną świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu z gotowanymi ziemniakami, np. już drugiego dnia Świąt. Warto też w porę wyposażyć się w wysokiej jakości pojemniki na żywność, np. ze szkła hartowanego (dostępnych m.in. w ZasmakujRadości.pl) – w nich co najmniej 2-3 dni dłużej „przetrwają” jeszcze zupy, kapusta, gołąbki i wędliny.

Wekowanie w słoikach

Cześć potraw można także zawekować, czyli zakonserwować w słoikach w gotującej się wodzie. Jakie pyszności ze świątecznego stołu można zawekować? Na pewno czerwony barszcz oraz zupę grzybową, wigilijną kapustę, kapustę z grochem, bigos (w różnych regionach polski inaczej przygotowuje się na Wigilię kapustę), makiełki (typowo wigilijne danie z terenów Wielkopolski). Oprócz tego do wekowania nadają się też dania warzywne oraz różnego rodzaju sosy i gulasze. Jak zdrowo wekować dania? Dobrze zakręcone słoiki wystarczy gotować przez 6-8 minut w wodzie w większym garnku. Po wystygnięciu można przenieść je w suche miejsce (nie muszą znajdować się w lodówce).

Mrożenie

Mimo wszystko najczęściej wybieraną opcją jest mrożenie. Polacy korzystają z zamrażarek regularnie. Nie dziwi więc, że po Świętach lądują w niej takie potrawy jak pierogi, uszka, kluski, krokiety, pyzy, pieczona wędlina (pod warunkiem, że mięso było świeże, a nie już wcześniej mrożone), słodkie makowce. Warto jednak pamiętać, że nawet zamrożone produkty mają swój termin przydatności. Przykładowo, ciasta mogą być w zamrażalniku maksymalnie 6 miesięcy, wędlina 5 miesięcy, pieczywo 5 miesięcy, a produkty mleczne do 3 miesięcy. Aby cały proces był bezpieczny, ważne jest nie tylko przestrzeganie tego czasu, ale także mrożenie w odpowiednich foliowych torbach (w przypadku ciast i mięs mogą sprawdzić się też plastikowej pojemniki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline