Gotowanie

Zalety korzystania z wyciskarki do soków

sok

Wyciskarki do soków to najnowsze urządzenia które używają osoby ceniące zdrowy styl życia. Największą zaletą spożywania soków ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw są oczywiście ich wartości odżywcze. Istnieje niezliczona ilość diet, których podstawę stanowią soki. Pomagają w odtruwaniu organizmu poprzez eliminację toksyn nagromadzonych w przewodzie pokarmowym.

Dlaczego warto korzystać z wyciskarki do soków

Wyciskarki do warzyw pozwalają na wytworzenie większej ilości miazgi, dzięki czemu w soku znajduje się większa ilość składników odżywczych, w tym niezwykle ważny błonnik.  Największą zaletą wyciskarki do soków jest zdolność przetwarzania zielonych liści, takich jak mięta, jarmuż, kiełki, trawa pszeniczna, pokrzywa i inne zioła. Powolne kruszenie pomaga w wydobyciu maksymalnych składników odżywczych z warzyw, owoców i zielonych liści. Istnieją również twierdzenia, które wskazują, że powolnie wyciskanie soków ze względu na powolny ruch ściskania utrzymuje owoce i warzywa w niskiej temperaturze przetwarzania, podczas gdy wysokoobrotowa sokowirówka może podnosić temperaturę i niszczyć pewne enzymy i witaminy.

Przewaga wyciskarki nad sokowirówką

Wyciskarki, używają powoli obracających się śrub ustawionych poziomo lub pionowo w celu zmiażdżenia produktu na małe kawałki, a następnie dociśnięcia ich do sita. Głównymi zaletami sokowirówek o niskiej prędkości jest wyższa wydajność, łatwiejsze czyszczenie i przede wszystkim jakość soku, na co wpływa kilka ważnych powodów, m.in.

  • Metoda ekstrakcji soku zatrzymuje więcej witamin, minerałów, enzymów i smaku niż jakakolwiek inna metoda, z wyjątkiem jedzenia świeżych owoców i warzyw. To świetny sposób, aby w łatwy sposób uzupełnić swoją dietę w zdrowe produkty.
  • Smak tłoczonych na zimno soków jest niezrównany. Możemy przygotować dużą partię i przechowując ją prawidłowo w lodówce długo cieszyć się świeżym sokiem.
  • Odśrodkowa sokowirówka nie wydobywa tak dużej ilości soku jak wyciskarka do owoców. Kiedy wyciskamy soki w domu, możemy zaoszczędzić pieniądze i kontrolować jakość składników.
  • Sok ma doskonałą konsystencję. Soki tłoczone na zimno zachowują więcej pulpy i błonnika, więc sok jest nieco bardziej gęsty, a tym samym bogatszy w niezbędne witaminy i minerały.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline