Kuchnie świata

Co wyróżnia kuchnię indyjską?

Wielu kucharzy i znawców kuchni podkreśla, że kuchnia indyjska jest mieszaniną różnych tradycji kulinarnych. Swoje inspiracje czerpie z islamu, chrześcijaństwa, hinduizmu i buddyzmu. Kuchnia indyjska Łódź staje się coraz bardziej popularna w Polsce dzięki bogactwu przypraw i egzotycznych dań. Dość często jest wybierana na lunch Łódź przez pracowników firm i biur.

Rodzaje kuchni indyjskiej

Indie są bardzo rozległe geograficznie, dlatego ciężko mówić o wspólnych cechach całego państwa w kwestii kuchni. Kuchnia indyjska Łódź przyjmuje więc podział regionalny, który jest uzależniony od lokalnych tradycji, wierzeń oraz klimatu konkretnej części kraju. Ten rodzaj kuchni dzieli się więc na północną i południową. Na północy dominują muzułmanie, którzy preferują baraninę, a na południu znajdziemy głównie dania wegetariańskie i dania z ryb. Najbardziej znane danie kuchni indyjskiej to curry, czyli mięso z przyprawami podawane z warzywami. Danie to dość często jest wybierane jako jedzenie na dowóz Łódź. Na północy Indii znajdziemy również dużą ilość podpłomyków, czyli chlebków w kształcie placka. Wszystko dzięki rozległej uprawie pszenicy. Charakterystycznym napojem jest lassi, a jego bazę tworzy jogurt doprawiony cukrem, solą i zawierający owoce. Wśród dań wegetariańskich znajdziemy dodatki z miąższu i mleczka z kokosów, naleśniki z mąki ryżowej lub różnorodne placki.

Przyprawy

Indie są krajem, w którym królują różnorodne aromatyczne przyprawy. Śmiało można stwierdzić, że kuchnia indyjska Łódź jest tworzona na bazie świeżych i egzotycznych przypraw. Zaliczymy do nich: kumin, szafran, kardamon, imbir, pieprz i chili. Lunch Łódź dzięki przyprawom pozwoli podkreślić smak wielu potraw. Wymienione przyprawy można dodać do dań wegetariańskich oraz mięsnych.

Tradycja spożywania posiłków

Jedzenie w Indii jest swego rodzaju rytuałem, a każdy posiłek jest bardzo ważnym momentem w ciągu dnia. Jest to niezależne od sytuacji materialnej danej rodziny i wywodzi się z tradycji. Posiłek jest celebrowany poprzez serwowanie potraw uzależnionych od wyznania i pochodzenia etnicznego rodziny. Niezwykle ważną tradycją kulinarną jest masala, czyli indywidualnie skomponowane mieszanki smaków. W przypadku Indii konsumpcja jest więc nie tylko dostarczaniem organizmowi składników odżywczych, a stanowi swego rodzaju zbliżenie domowników i wspólne spędzanie czasu. Kuchnia indyjska jest często wybieranym jedzeniem na dowóz Łódź, ponieważ pozwoli na kulinarną podróż pełną uniesień smakowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline