Ciekawostki

Jak wykorzystać orzeszki piniowe w diecie?

orzechy

Orzeszki piniowe należą do rodzajów orzechów o dużej zawartości cennych składników, które dostarczają organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Z łatwością można wykorzystać je w codziennej diecie. Dlatego w poniższym artykule przedstawiamy możliwości, w jakich daniach możemy użyć orzeszków piniowych. Gwarantujemy, że dzięki nim posiłek stanie się smaczny, ale i wartościowy pod względem składników. Dostarczymy organizmowi potrzebnej energii, a także działanie orzeszków korzystnie wpłynie na naszą dietę. W jaki sposób zatem wykorzystać orzeszki piniowe w diecie? Zapraszamy do zapoznania się z lekturą!

Orzeszki piniowe – co warto o nich wiedzieć?

Orzechy piniowe są jadalnymi nasionami sosny pinii, należą więc do jednego z kilku rodzajów sosny. To drobne i podłużne nasiona o jasnej barwie, gdzie zazwyczaj największe ziarno ma jedynie około 3-4 centymetry długości. Charakteryzują się przede wszystkim specyficznym zapachem i smakiem słodko-kwaśnawym o delikatnej nucie.

Orzeszki piniowe pochodzą z południowych krajów Europy, gdzie głównie sosnę pinię uprawia się nad Morzem Śródziemnym. Drzewa o tym gatunku spotkamy również w takich miejscach jak: Włochy, Hiszpania czy Grecja.

Wykorzystanie orzeszków piniowych

Z pewnością po spróbowaniu orzechów piniowych będziemy wiedzieć, że mamy do czynienia z owocem jednego z gatunków sosny. Przede wszystkim orzeszki wyróżniają się swoim specyficznym smakiem i zapachem, które idealnie sprawdzą się do wielu dań, dlatego często wykorzystuje się je w kuchni. Orzeszki piniowe znajdziemy zazwyczaj w kuchni południowoeuropejskiej, skąd pochodzi właśnie ten rodzaj orzechów. Większości osób wykorzystuje orzeszki w wersji prażonej, ponieważ to właśnie wtedy najlepiej uwydatnia się ich zapach.

Warto jednak wiedzieć, że orzeszki piniowe są dosyć kaloryczne – w większej ilości. Zawierają około 700-800 kcal w 100 gramach, dlatego najlepiej dobierać odpowiednio ich ilość do naszego zapotrzebowania.

Przede wszystkim orzeszki piniowe wykorzystamy jako:

  • składnik włoskiego pesto,
  • jeden ze składników sałatek,
  • do koktajli i smoothie,
  • dodatek do ciasteczek i ciast – idealnie sprawdzą się do deserów,
  • do potraw z makaronem i sosami,
  • uzupełnienie różnych sosów,
  • element zapiekanek mięsnych,
  • do potraw rybnych i mięsnych.

Warto wiedzieć, że z orzeszków piniowych tłoczy się na zimno również olej piniowy i miód. Potwierdza to zatem szerokie wykorzystanie tego rodzaju orzechów w kuchni.

Orzeszki piniowe – ich wpływ na zdrowie

Orzechy piniowe jak inne rodzaje orzechów mogą pochwalić się odpowiednimi właściwościami zdrowotnymi, gdzie korzystnie wpływają na działanie niektórych funkcji organizmu. Orzeszki piniowe odpowiadają m.in. za poniższe działania zdrowotne.

  • Wspomagają koncentrację i procesy pamięciowe, usprawniając pracę mózgu.
  • Są bogatym źródłem energii i wspomagają odporność organizmu (dzięki zawartości witamin C).
  • Zawarta witamina E w orzechach przeciwdziała starzeniu oraz posiadają właściwości antyoksydacyjne.
  • Przyspieszają przemianę materii i szybko regenerują organizm.
  • Wpływają na poprawę wzroku, pomagają w stanach nerwowych, regulując pracę mózgu.
  • Zmniejszają apetyt, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej wśród sportowców i osób aktywnych.
  • Zapobiegają tworzeniu się m.in. komórek nowotworowych.
  • Podtrzymują prawidłową pracę mięśni.
  • Zawierają „zdrowe tłuszcze”, które są lepiej przyswajalne przez organizm.
  • Pomagają leczyć wszelkie dolegliwości żołądkowe i zaburzenia krążenia.

Z pewnością ten rodzaj orzechów posiada wiele zalet i korzyści, co przemawia za ich wykorzystaniem w kuchni w różnej postaci. Uzupełnią dietę ubogą w witaminy E, B6, B1, C, oraz minerały takie jak magnez, białko, mangan, cynk, czy kwas linolenowy. Znajdziesz je w większości sklepów stacjonarnych oraz internetowych  ze zdrową żywnością. Wybierz piniowe orzeszki marki Jawo2008, które idealnie będą pasować do każdego posiłku, a także są w pełni naturalne bez żadnych dodatków.

źródło zdjęcia: freepik.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inline
Inline