Porady

Jak wybrać grill gazowy

Grillowanie to jeden z lubianych przez nas sposobów spędzania wolnego czasu latem. Chętnie organizujemy przyjęcia w ogrodzie, na które zapraszamy rodzinę i przyjaciół. Rozpalenie klasycznego grilla może być jednak dość trudne. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych grilli węglowych okazują się być modele gazowe. Ich wybór jest obecnie ogromny. Pojawia się więc pytanie na co zwracać uwagę, aby wybrać naprawdę dobry grill, który służył będzie nam przez lata.

Ruszt

To jeden z najważniejszych elementów każdego grilla. W przypadku modeli gazowych zasada jest prosta: im cięższy jest ruszt, tym lepiej. Trzeba bowiem pamiętać, że duża masa sprawia, że ruszt o wiele dłużej trzyma ciepło. W efekcie nie będzie on tracił temperatury nawet wtedy, kiedy otworzymy pokrywę i położymy na nim wyjęte z lodówki mięso. Na ciężkim ruszcie można z powodzeniem grillować również podczas zimy.

Kolejną cechą, na którą należy zwrócić uwagę, są odległości między żeberkami rusztu. Im są większe, tym bardziej prawdopodobne jest, że podczas grillowania niewielkie fragmenty mięsa czy warzyw będzie wpadały pod niego.

Jeśli nie chcemy mieć trudności z myciem rusztu, należy wybrać model o prostych żeberkach. Im mniejsza ilość poprzecznych łączeń, tym lepiej. Nie trzeba będzie wówczas obawiać się, że fragmenty grillowanych potraw będą bardzo trudne do usunięcia.

Pojawia się również pytanie czy lepszy będzie model z rusztem wykonanym z żeliwa czy stali. Udzielenie jednoznacznej odpowiedzi jest bardzo trudne. Trzeba pamiętać, że żeliwne ruszty mają grille o większej mocy. Stal szlachetna to natomiast większa wytrzymałość.

Aromatyzery

To one w grillu gazowym stanowią istotne źródło smaku przygotowywanych potraw. Znajdują się one między rusztem a palnikami. Jeśli zależy nam na wyrazistym smaku grillowanego mięsa, ryb czy warzyw, należy postawić na grill gazowy, w którym aromatyzery mają możliwie jak największą powierzchnię.

Palniki

To zaraz po ruszcie najważniejszy element grilla gazowego. Dobry grill gazowy ma naprawdę ciężkie i solidne palniki, które charakteryzują się dużą średnicą. Ważne jest, aby otwory z płomieniami umieszczone były z obu stron tuby. Sprawi to, że grill będzie rozgrzewał się zdecydowanie szybciej. Warto pamiętać, że duża liczba palników nie zawsze przekłada się na wydajność grilla. Przed zakupem warto sprawdzić jak grube są palniki. Powinny one być również umieszczone w znacznej odległości od rusztu, co pozwoli na efektywniejsze rozchodzenie się ciepła. W efekcie zmniejszy się ryzyko przypalenia grillowanego mięsa czy warzyw.

Zawory oraz dysze

Ważne jest, aby grill gazowy wyposażony był w opcję możliwości regulacji temperatury. Idealnie, jeśli rozgrzać będzie można go do 180 stopni. Im większy zakres temperatury, tym bardziej precyzyjne grillowanie. Wybierając grill gazowy, zawsze należy dopytać sprzedawcę, czy dysze przystosowane są do ciśnienia gazu, który dostępny jest na terenie naszego kraju. W przeciwnym razie z urządzenia nie będzie można korzystać.

Grillowanie na grillu gazowym również jest przyjemne. Trzeba jedynie postawić na dobrej jakości sprzęt, który daje nam naprawdę duże możliwości.

Źródło: Decofire.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Anti-spam: complete the task


Inline
Inline